La Sighetu Marmației situația este gravă pentru că instanțele de judecată au arătat, cu titlu definitiv, faptul că amplasamentul depozitului a fost stabilit ilegal. Cele două hotărâri ale CL Sighetu Marmației, nr. 82 și 84/2017 prin care a fost dat terenul în administrare companiei de salubritate, sunt anulate deoarece amplasamentul depozitului de deșeuri a fost stabilit la mai puțin de 1.000 m de zona locuită, prima casă fiind la 10 m.

Din 12 februarie 2020, de când a fost înaintată plângerea, sighetenii au făcut mai multe cereri de aplicare a hotărârii instanței de judecată către Agenția de Protecție a Mediului Maramureș, Garda de Mediu Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș și Consiliul Local Sighetu Marmației.

Peste limitele admise

Din 2018, depozitul de deșeuri din Sighetu Marmației depășește valorile-limită de poluare ale unor materiale. Pe 5 august 2020, din cauză că depozitul a depășit capacitatea de depozitare, A.P.M. Maramureș a suspendat autorizația de mediu, fiind interzisă depozitarea.

“Motivul corect e cel indicat de instanțele judecătorești. Amplasamentul a fost stabilit ilegal. Dar tot e bine că au oprit depozitarea. Oamenii de acolo sunt disperați. Unii dintre ei sunt deja bolnavi. Expertiza judiciară dispusă în cursul instanței arată în mod expres faptul că depozitul este o sursă de poluare pentru mediu și sănătatea oamenilor”, a declarat Diana Ionescu, avocat în Baroul Cluj.

În pofida hotărârii judecătorești, depozitul de gunoi și-a continuat activitatea începând cu 6 august.

Nu doar la Sighet

Situația din Sighet nu este singulară. Pe teritoriul Maramureșului situația este similară atât în ce privește poluarea, cât și capacitatea de depozitare.

Primăria Groși s-a opus hotărârii de creștere a capacității platformei de depozitare a gunoiului de la Satu Nou de Jos. În urma opozițiilor depuse, reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au respins aprobarea proiectului și au sistat activitatea la data de 6 august 2020, conform deciziei nr. 673/05.08.2020, emisă de APM Maramureș. În aceași zi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a întrunit în ședință extraordinară, iar prin Hotărârea nr. 33/2020 a anulat decizia nr. 673/05.08.2020 emisă de APM privind suspendarea activității de depozitare deșeuri pe platforma temporară și au hotărât prelungirea funcționării activității pe platforma temporară situată la Satu Nou de Jos până în luna octombrie 2020.

“Am participat la sedința extraordinară a comitetului pentru Situații de Urgență Maramureș (nefiind invitat) explicând situația foarte gravă și riscul la care sunt supuși cetățenii din comuna Groși, orașul Baia Mare și angajații din zonă. Pe de altă parte societățile comerciale aflate în imediata vecinătate a depozitului temporar sunt nevoite să-și reducă sau chiar sisteze activitatea, producând efecte economice deosebite asupra bugetului comunei”, a declarat Florin Boltea, primar al comunei Groși.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și