Purtătorul de cuvânt al Prefecturii județului Maramureș, dl. Dan Bucă, a prezentat un punct de vedere al instituției pentru Sighet 247, arătând că activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, sunt exceptate de la restricții și se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Totodată, acesta a mai arătat că autoritățile vor verifica dacă această adunare este una cu caracter religios sau de altă natură.

Primarul mun. Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, a explicat într-o conferință de presă susținută în cursul zilei de 3 noiembrie a.c. că la Primăria mun. Sighetu Marmației nu a fost depusă nicio cerere pentru autorizarea evenimentului. Având în vedere că este o întrunire cu caracter religios, nici nu este necesară o autorizație prealabilă din partea autorității locale.

Totodată, primarul Vasile Moldovan a mai arătat că i-a adus la cunoștință organizatorului evenimentului regulile de protecție sanitară pe care trebuie să le respecte: purtarea măștii sanitare de către fiecare participant astfel încât să acopere atât gura cât și nasul și să asigure o suprafață de cel puțin 2 mp / participant. În acest sens, organizatorul a instalat în curtea sinagogii un cort imens, pe o suprafață de 1.800 mp și a promis că va respecta toate regulile impuse.

Construcția sinagogii a început în anul 2017, fiind ulterior blocată câteva luni din cauza faptului că nu deținea autorizație de construcție. Ansamblul sinagogii mai cuprinde o bucătărie kosher, o baie rituală și un apartament destinat Rabinului.

Mișcarea hasidică a luat naștere la începutul anilor 1700 în zona teritoriului aflat în prezent în estul Ucrainiei. Gruparea hasidică este una foarte închistată, cu reguli foarte stricte și multiple interdicții pentru femei, fiind considerată o grupare religioasă oarecum radicală.

Spre exemplu, cerințele grupării hasidice impune modestia pentru femei, fiind interzise evenimente sociale mixte (femei cu bărbați), activitățile de plajă și înot mixte, prezența în școli a femeilor alături de bărbați sau ca femeile să desfășoare spectacole culturale sau artistice în fața bărbaților. Întreaga cultură hasidică se bazează pe segregarea strictă între femei și bărbați.

Serialul „Unorthodox” distribuit prin rețeaua Netflix surprinde foarte fidel restricțiile și opresiunile la care sunt supuse femeile în cadrul grupării hasidice. Serialul prezintă viața unei evreice hasidice care fuge din Brooklyn la Berlin pentru a scăpa dintr-o căsătorie aranjată. Un grup de muzicieni îi devin familie, dar trecutul o prinde din urmă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și