În cursul lunii februarie 2020, la votarea bugetului, s-a reușit cu greu economisirea sumei de 1,1 milioane lei și alocarea acesteia pentru reabilitarea străzii Rodnei din municipiu. Practic, Comisia de buget-finanțe din mandatul Consiliului local trecut a tăiat din buget tot felul de fantezii ale fostului primar Horia Scubli și au alocat banii pentru reabilitarea străzii Rodnei. O contribuție importantă în acest sens au avut consilierii locali Iuga Nicolae, Tomșa Petru și Rednic Petru.

În luna martie 2020 a început pandemia, fapt ce a blocat începerea lucrărilor. Timp de câteva luni, din cauză că Horia Scubli a adus orașul în prag de faliment, finanțarea lucrărilor a fost sub semnul întrebării. În mai multe rânduri primarul Horia Scubli a solicitat Consiliului local să redirecționeze banii de la reabilitarea străzii Rodnei către cumpărarea de măști (la prețuri umflate), dezinfectanți și alte materiale sanitare. Consiliul local s-a opus de fiecare dată.

După mult scandal, până la urmă Horia Scubli a cedat presiunii venite din partea Consiliului local și a mandatat Biroul tehnic din Primărie să facă documentația + licitația lucrării. Acel birou din cadrul Primăriei a fost și este în continuare total nefuncțional, așa că la finalul lunii iunie 2020 efectuarea lucrărilor a fost încredințată către SPG Urbana. SPG Urbana s-a mișcat destul de repede cu documentația și a anunțat începerea lucrărilor la finalul lunii iulie 2020. Doar că primarul Horia Scubli a refuzat să semneze autorizația de construcție pentru că se apropiau alegerile și se temea că reabilitarea străzii va fi exploatată electoral (încă la acea vreme, Horia Scubli chiar se vedea ca fiind candidatul PSD pentru un nou mandat de primar). Așa că Scubli a semnat autorizația de construcție doar după alegerile locale, la final de septembrie 2020.

SPG Urbana s-a apucat de lucrări: decopertare, profilarea străzii, borduri etc., doar că a venit iarna și lucrările au fost suspendate.

Anul 2021 a venit cu o mare problemă: din cauză că Guvernul a întârziat trei luni cu bugetul național, bugetul local a fost adoptat în Sighet doar la finalul lunii aprilie. Din această cauză, reluarea lucrărilor nu s-a putut face mai repede de finalul lunii mai a.c. Vorba românului, mai bine mai târziu decât niciodată.

Anul acesta, Consiliul local Sighet a alocat la finalul lunii aprilie prin bugetul local cele mai mari sume din ultimii 30 de ani pentru reabilitarea de străzi în municipiu. Doar că acele lucrări (documentații + licitații) sunt gestionate de către Biroul tehnic din Primărie, care și astăzi este total nefuncțional. Deși au trecut aproape trei luni de la adoptarea bugetului, Biroul tehnic nu a mișcat mai nimic în ceea ce privește documentațiile și scoaterea la licitații a lucrărilor. Riscăm să repetăm scenariul de anul trecut: până când câțiva funcționari din Primărie se vor câcâi să facă documentațiile și să scoată lucrările la licitație, ne va prinde iarna și lucrările vor fi aruncate pentru la anul. Dacă Primarul nu reorganizează urgent Primăria și instituțiile din subordinea Primăriei și a Consiliului local, în Sighet se va lucra tot în același ritm: încet și foarte încet.

Ce lucrări va reuși Primăria să scoată la licitație în acest an, rămâne de văzut.

SIGHET - Lucrările de reabilitare a str. Rodnei aproape de final. De ce durează atât de mult?

SIGHET - Lucrările de reabilitare a str. Rodnei aproape de final. De ce durează atât de mult?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și