Știri Sighet247.ro: SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice

La inițiativa Asociației „Sorin Vlașin - Împreună pentru Maramureș” și cu susținerea vice-primarului municipiului Sighet, Horia Scubli, s-au pus bazele înființării unui Centru de Hipoterapie (Terapia cu ajutorul calului) în municipiul nostru.

Demersul vine ca urmare a succesului pe care l-au avut acțiunile Asociației lucrând cu copii cu afecțiuni de-a lungul timpului.

  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice
  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice
  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice
  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice

SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice În municipiul Sighet s-a derulat de către Asociația mai sus amintită proiectul „Libertate și Încredere”, care a fost un succes. Proiectul a fost inițiat de către vice-primarul municipiului, Horia Scubli, și de către președintele Asociației, Sorin Vlașin.

Proiectul continuă în fiecare sâmbătă în Parcul Dendrologic din localitate, orele 10:00, unde copiii vor putea primi lecții de echitație GRATUITE cu cei mai buni instructori din municipiu. Astfel, copiii vor fi purtaţi într-o lume nouă şi inedită, o lume în care liniştea, pacea şi libertatea vor fi cele mai importante sentimente pe care le vor simți.

Redăm mai jos un comunicat al Fundației „Sorin Vlașin - Împreună pentru Maramureș” cu privire la rezultatele obținute în urma proiectului precum și planurile de realizare a Centrului de Hipoterapie în Sighet:

„Dacă la lecţia nr.1 micuţa Eliza a făcut cunoștință cu un căluț, iar efectele benefice ale acestuia asupra ei și asupra afecțiunilor de care suferă au fost net pozitive, de data aceasta a venit rândul Petruţei, o fetiță superbă, dar din păcate suferindă de afecțiuni neurologice și locomotorii.

Cu susţinere şi ajutor visul ei a devenit realitate: a trăit sentimentul de liniște și libertate, bucurându-se din plin de moment.

Vă rugăm ajutaţi-ne să ajutăm! Copiii cu nevoi speciale pot avea parte în continuare de această bucurie doar cu sprijinul vostru.

Ca atare, îi invităm în ziua de sâmbătă, 2 aprilie a.c., la ora 10:00, în Parcul Dendrologic pe părinții ai căror copii suferă de afecțiuni locomotorii și /sau neurologice în vederea punerii bazei unui proiect la care visăm de ceva vreme: un Centru de HIPOTERAPIE, Centru foarte necesar, dar care din păcate nu există deocamdată în județul Maramureș.

Cei care au cunoștințe sau prieteni care se confruntă cu asemenea probleme, îi rugăm să ne ajute pentru a-i aduce pe cei suferinzi în ziua de sâmbătă la întâlnirea constitutivă.

Vă mulțumim și suntem siguri de reușita proiectului nostru.

Câteva detalii despre hipoterapie (psihohipoterapie.ro):

Hipoterapia (Terapia cu ajutorul calului) este o forma de terapie mai putin practicata la noi in tara, dar cu o mare raspandire in nord-vestul Europei, in Portugalia, Spania si Statele Unite, datorita efectelor benefice si a rezultatelor obtinute in diverse afectiuni.

Hipoterapia se adresează tuturor. Cei care au călărit ştiu că sentimentul pe care il ai după o şedinţă de echitaţie este greu obţinut prin intermediul altui sport. Este un sentiment complex, de relaxare, de efort, de bucurie şi mulţumire, de teamă, de mândrie, de putere, de eliberare.

Pentru cei cu dizabilităţi, hipoterapia reprezintă în plus, ieşirea din limitările bolii.

Beneficiarii hipoterapiei pot fi aşadar, copiii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down), copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţie de integrare senzorială precum şi copiii cu dizabilităţi severe/profunde. Utilizatorii de scaun rulant care nu au activitate motorie grosieră pot deasemenea beneficia de hipoterapie.

Hipoterapia este indicată de asemeni în traumatisme cerebrale, scolioză, artrită, amputaţii traumatice, sechele de poliomielită, distrofie musculară, scleroză multiplă, accidente cerebrale şi vasculare, hemi şi paraplegii.

In cazul persoanelor cu dizabilităţi, majoritatea formelor de terapie se desfaşoară într-un mediu închis, de regulă acasă, în cabinete sau în centre de specialitate. Datorită afecţiunilor de care suferă aceste persoane, cea mai mare parte a timpului este petrecută in spaţii închise. Pe lângă suferinţa provocată de boală, aceste persoane sunt condamnate parcă la o interacţiune slabă, la o paleta redusă de activităţi in aer liber. Faţă de celelalte forme de terapie, hipoterapia are marele avantaj de a deschide oportunitatea petrecerii timpului in aer liber, ajută sau chiar obligă la socializare prin numărul mare de persoane care sunt lângă cal, oferind astfel persoanelor care o practică, posibilităţi crescute de evadare din cotidian, din mediul inchis al cabinetului, acolo unde, prin simpla prezenţă sunt etichetaţi.

Din perspectiva psihologicului şi al socialului, structura lectiilor de călărie induce o stare controlată de disciplină. Cursantul este capabil de o mai bună organizare a propriei persoane, ritmul şi comunicarea fiind consistente, în permanentă relaţie, iar comportamentul devine mult mai hotărât, cu efecte imediate asupra imaginii şi încrederii de sine.

Mişcarea calului îl obligă să apeleze numai la propriile instincte, la echilibrul natural al corpului şi astfel se reduc problemele de mişcare, iar comportamentul copilului devine mai calm şi mult mai hotărât.

Calul este partenerul nostru in calatorii si activitati sportive. In afara de calitatile lui, care fac din el un animal deosebit, el este capabil de a da persoanelor handicapate un anume confort psihic.

Sa mergi alaturi de un cal sau calare pe el iti dezvolta un mare numar de capacitati psihomotrice, cum ar fi tonusul muscular, coordonarea miscarii, reprezentarea in spatiu si timp, echilibru si un anume simt al ritmului. Activitatile cu cai cer un contact psihic permanent cu animalul. In timpul tesalatului se descopera corpul calului si in paralel, faci cunostinta cu al tau.

Sa te ocupi de un cal, de fapt ca de oricare animal, cere o anumita responsabilitate. Starea lui de bine depinde de ingrijirea si respectul care i se acorda. Mai mult, daca ajungi sa comunici cu un animal cum e calul, impresionant prin forta sa, prin frumusetea sa, iti da un sentiment de valorificare si iti creste increderea in tine.

Si

SIGHET - Profesorii de la CN „Dragoș Vodă” și de la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” au încercat să boicoteze simulările pentru Examenul de Bacalaureat
MARAMUREȘ - Simpozion economic austriaco-român
Vremea se menține rece în Maramureş în următoarele zile
Ninsorile au lăsat fără curent localitățile BORȘA și BLIDARI
ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE  – Activităţi organizate de I.P.J. Maramureş
”Stejarii” s-au calificat la Cupa Mondială de rugby!
ACCIDENT RUTIER - Doi maramureșeni AU PLONJAT cu mașina în râul Sălăuța de pe DN 17C pe raza comunei Fiad
SIGHET: Finanțările prin PNDL la un nivel rușinos de mic - Giulești, Rona de Sus, Săpânța și multe alte comune au atras mult mai mulți bani
FOTO - 53 de baxuri cu țigări descoperite în remorca unui camion, în PTF Siret
Un brancardier din Spitalul Județean Baia Mare, suspectat că ar fi AGRESAT SEXUAL O MINORĂ INTERNATĂ
VIDEO - Știrea publicată de Sighet 247 privind elevi din Sighet aduși cu arcanul din timpul orelor de curs pentru a aplauda politicienii a fost preluată de presa națională
BORȘA - Descoperire macabră. Cadavrul unui localnic, găsit în albia râului Vișeu
Firma de leasing din Baia Mare, țepuită de un băcăuan cu peste 1.600.000 de lei
UE pregătește o nouă lovitură pentru Facebook, Google și Twitter
VIȘEU DE SUS - Violatorul și ucigașul bătrânei imobilizate la pat a fost prins de polițiști
Taina limbajului și dinamismul specific limbii române
O CARTE, DUMINICA: ʺAş fi vrut să fiu egipteanʺ  de Alaa-al Aswani
Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic
MAREA UNIRE - Românii din dreapta Tisei se pregătesc pentru aniversarea Centenarului României
Mai multe corpuri de iluminat din Sighet, distruse de pistolari necunoscuți. Se oferă recompensă pentru găsirea făptașilor
FOTO & VIDEO - 45.000 de pachete cu ţigări, confiscate de polițiștii de frontieră în urma unei percheziții
Simona Halep a ratat calificarea în finala Indian Wells
FOTO & VIDEO - VW Golf căutat în Italia, descoperit de polițiștii de frontieră în Sighetu Marmației
METEO - Vremea se răceşte dramatic în weekend
AVERTIZARE HIDROLOGICĂ - Cod galben şi portocaliu pe mai multe râuri din judeţ
ILUZII - Nu cumva podul de trafic greu peste râul Tisa de la Sighet va fi construit la Sfântu-Așteaptă?
Află cine este PRINCIPALUL SUSPECT în cazul oribilei crime din Vișeu de Sus. Acesta încă nu a fost prins, fiind recidivist
FOTO - Spectacol ceaușist de zile mari la Primăria Sighet cu ocazia semnării contractelor de finațare pe PNDL: Elevii Liceului „Marmația” aduși cu arcanul să aplaude politicienii în sală
Maramureșeni prinşi în flagrant de poliţişti în timp ce sustrăgeau bunuri
Acţiune a poliţiştilor în cluburile de noapte din Baia Mare
Depistat în trafic în timp ce transporta ţigări de contrabandă
VIDEO - Aproximativ 45.000 de pachete cu ţigări, confiscate în urma unei percheziții domiciliare
Trenul InterRegio Sighet - București, blocat după ce un tren marfar a deraiat la Dealul Ștefăniței
SIGHET - Proiect susținut de Biserica Ortodoxă: „O mie de cuvinte pentru o sută de ani”
BRODINA - Bărbat cercetat pentru contrabandă și conducerea unui vehicul fără permis