Știri Sighet247.ro: SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice

La inițiativa Asociației „Sorin Vlașin - Împreună pentru Maramureș” și cu susținerea vice-primarului municipiului Sighet, Horia Scubli, s-au pus bazele înființării unui Centru de Hipoterapie (Terapia cu ajutorul calului) în municipiul nostru.

Demersul vine ca urmare a succesului pe care l-au avut acțiunile Asociației lucrând cu copii cu afecțiuni de-a lungul timpului.

  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice
  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice
  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice
  • SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice

SIGHET- O fundație va înființa un Centru de Hipoterapie pentru a ajuta copiii cu afecțiuni locomotorii și / sau neurologice În municipiul Sighet s-a derulat de către Asociația mai sus amintită proiectul „Libertate și Încredere”, care a fost un succes. Proiectul a fost inițiat de către vice-primarul municipiului, Horia Scubli, și de către președintele Asociației, Sorin Vlașin.

Proiectul continuă în fiecare sâmbătă în Parcul Dendrologic din localitate, orele 10:00, unde copiii vor putea primi lecții de echitație GRATUITE cu cei mai buni instructori din municipiu. Astfel, copiii vor fi purtaţi într-o lume nouă şi inedită, o lume în care liniştea, pacea şi libertatea vor fi cele mai importante sentimente pe care le vor simți.

Redăm mai jos un comunicat al Fundației „Sorin Vlașin - Împreună pentru Maramureș” cu privire la rezultatele obținute în urma proiectului precum și planurile de realizare a Centrului de Hipoterapie în Sighet:

„Dacă la lecţia nr.1 micuţa Eliza a făcut cunoștință cu un căluț, iar efectele benefice ale acestuia asupra ei și asupra afecțiunilor de care suferă au fost net pozitive, de data aceasta a venit rândul Petruţei, o fetiță superbă, dar din păcate suferindă de afecțiuni neurologice și locomotorii.

Cu susţinere şi ajutor visul ei a devenit realitate: a trăit sentimentul de liniște și libertate, bucurându-se din plin de moment.

Vă rugăm ajutaţi-ne să ajutăm! Copiii cu nevoi speciale pot avea parte în continuare de această bucurie doar cu sprijinul vostru.

Ca atare, îi invităm în ziua de sâmbătă, 2 aprilie a.c., la ora 10:00, în Parcul Dendrologic pe părinții ai căror copii suferă de afecțiuni locomotorii și /sau neurologice în vederea punerii bazei unui proiect la care visăm de ceva vreme: un Centru de HIPOTERAPIE, Centru foarte necesar, dar care din păcate nu există deocamdată în județul Maramureș.

Cei care au cunoștințe sau prieteni care se confruntă cu asemenea probleme, îi rugăm să ne ajute pentru a-i aduce pe cei suferinzi în ziua de sâmbătă la întâlnirea constitutivă.

Vă mulțumim și suntem siguri de reușita proiectului nostru.

Câteva detalii despre hipoterapie (psihohipoterapie.ro):

Hipoterapia (Terapia cu ajutorul calului) este o forma de terapie mai putin practicata la noi in tara, dar cu o mare raspandire in nord-vestul Europei, in Portugalia, Spania si Statele Unite, datorita efectelor benefice si a rezultatelor obtinute in diverse afectiuni.

Hipoterapia se adresează tuturor. Cei care au călărit ştiu că sentimentul pe care il ai după o şedinţă de echitaţie este greu obţinut prin intermediul altui sport. Este un sentiment complex, de relaxare, de efort, de bucurie şi mulţumire, de teamă, de mândrie, de putere, de eliberare.

Pentru cei cu dizabilităţi, hipoterapia reprezintă în plus, ieşirea din limitările bolii.

Beneficiarii hipoterapiei pot fi aşadar, copiii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down), copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţie de integrare senzorială precum şi copiii cu dizabilităţi severe/profunde. Utilizatorii de scaun rulant care nu au activitate motorie grosieră pot deasemenea beneficia de hipoterapie.

Hipoterapia este indicată de asemeni în traumatisme cerebrale, scolioză, artrită, amputaţii traumatice, sechele de poliomielită, distrofie musculară, scleroză multiplă, accidente cerebrale şi vasculare, hemi şi paraplegii.

In cazul persoanelor cu dizabilităţi, majoritatea formelor de terapie se desfaşoară într-un mediu închis, de regulă acasă, în cabinete sau în centre de specialitate. Datorită afecţiunilor de care suferă aceste persoane, cea mai mare parte a timpului este petrecută in spaţii închise. Pe lângă suferinţa provocată de boală, aceste persoane sunt condamnate parcă la o interacţiune slabă, la o paleta redusă de activităţi in aer liber. Faţă de celelalte forme de terapie, hipoterapia are marele avantaj de a deschide oportunitatea petrecerii timpului in aer liber, ajută sau chiar obligă la socializare prin numărul mare de persoane care sunt lângă cal, oferind astfel persoanelor care o practică, posibilităţi crescute de evadare din cotidian, din mediul inchis al cabinetului, acolo unde, prin simpla prezenţă sunt etichetaţi.

Din perspectiva psihologicului şi al socialului, structura lectiilor de călărie induce o stare controlată de disciplină. Cursantul este capabil de o mai bună organizare a propriei persoane, ritmul şi comunicarea fiind consistente, în permanentă relaţie, iar comportamentul devine mult mai hotărât, cu efecte imediate asupra imaginii şi încrederii de sine.

Mişcarea calului îl obligă să apeleze numai la propriile instincte, la echilibrul natural al corpului şi astfel se reduc problemele de mişcare, iar comportamentul copilului devine mai calm şi mult mai hotărât.

Calul este partenerul nostru in calatorii si activitati sportive. In afara de calitatile lui, care fac din el un animal deosebit, el este capabil de a da persoanelor handicapate un anume confort psihic.

Sa mergi alaturi de un cal sau calare pe el iti dezvolta un mare numar de capacitati psihomotrice, cum ar fi tonusul muscular, coordonarea miscarii, reprezentarea in spatiu si timp, echilibru si un anume simt al ritmului. Activitatile cu cai cer un contact psihic permanent cu animalul. In timpul tesalatului se descopera corpul calului si in paralel, faci cunostinta cu al tau.

Sa te ocupi de un cal, de fapt ca de oricare animal, cere o anumita responsabilitate. Starea lui de bine depinde de ingrijirea si respectul care i se acorda. Mai mult, daca ajungi sa comunici cu un animal cum e calul, impresionant prin forta sa, prin frumusetea sa, iti da un sentiment de valorificare si iti creste increderea in tine.

Si

SIGHET - Asociația „Suntem Vocea Lor” a început construcția unei noi case pentru familia căreia i-a ars casa complet în ziua de Rusalii
UE a introdus taxe pentru importurile din SUA ca răspuns la taxele impuse de administrația americană
FOTO - „PROMOȚIE” la Carrefour în SIGHET: Mai scump, după ce a fost mai ieftin!
Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
VREMEA - Vreme capricioasă în Maramureş pentru vineri, 22 iunie. Posibile inundaţii în judeţ
COD GALBEN pentru furtuni puternice aşteptate în Maramureş, valabil pentru ziua de vineri, 22 iunie a.c.
Ansamblul Folcloric „MARA” la final de stagiune
PROIECT DE LEGE – Nu toate magazinele vor fi obligate să accepte plata cu cardul (POS)
Polițiștii sigheteni au pus în aplicare un mandat de arestare pe numele unui bărbat condamnat la închisoare pentru contrabandă
BAIA MARE - Tânăr surprins de un cetățean în timp ce încerca să fure bunuri dintr-un chioșc
BÂRSANA - Aproximativ 3.000 pachete cu țigări de contrabandă, confiscate de către polițiști
SIGHET - O tânără fără permis de conducere, a avariat patru maşini pe strada Bogdan Vodă
Instagram lansează un concurent pentru YouTube
SUA declară că nu există niciun semn că ar fi început dezarmarea nucleară a Coreei de Nord
SIGHET - „FESTY VARA” la Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”
Schimbare importantă privind cardurile de sănătate
PROTEST în Baia Mare împotriva modificării codurilor penale
METEO – Vara își intră în drepturi în Maramureș. Temperaturile vor urca până la 34 de grade Celsius
VIDEO - Jandarmii, în slugărnicia lor, au săltat și un jurnalist german ce documenta protestele din București
FOTO & VIDEO: ACCIDENT GRAV LÂNGĂ BAIA MARE - Două maşini distruse și trei persoane rănite
STREET FOOD FESTIVAL – Cel mai gustos eveniment, pentru prima dată la Baia Mare
Aeroportul din Baia Mare redevine operațional începând de mâine, 21 iunie 2018
O cântăreaţă face furori în România, pozând goală
Sinucidere la Câmpulung la Tisa - O femeie a înghiţit voit un pumn de medicamente
Dan Şova, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora. Decizia Instanței este definitivă
Prinşi de poliţiştii din Tăuţii Măgherăuş la scurt timp după ce au sustras două biciclete de pe raza judeţului Satu Mare
Un băimărean beat la volan, a ajuns cu mașina într-un șanț
BORȘA - Condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate pentru act sexual cu un minor, încarcerat de poliţişti
Mihai Andrei Pălincaș, singurul elev din Maramureș care a obținut nota maximă la Evaluarea Națională
S.O.S. - Să salvăm Podul de la „Grădina Morii”: Primarul Horia Scubli vrea să înlocuiască traversele de lemn cu tablă!
BORŞA - Descinderi la clanul Cofenilor. Au fost ridicate mai multe arme şi bani
Trei cutremure au avut loc în Buzău, în 12 ore
FOTO - Peste 10.000 pachete de țigări descoperite într-o mașină și la frontiera verde
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 20 iunie
MACABRU: BORŞA - Cadavrul unui bărbat, găsit la marginea unei păduri