"Avem promisiunea ferm─â ├«n urma unor discu╚Ťii avute cu al╚Ťi colegi la Ministerul Economiei, Finan╚Ťelor ╚Öi Afacerilor Externe c─â vom avea la Sighetu Marma╚Ťiei un nou pod peste r├óul Tisa, dar ╚Öi un nou punct al poli╚Ťiei de frontier─â. E vorba de investi╚Ťii transfrontaliere suportate din granturi europene, cofinan╚Ťare intern─â ╚Öi un procent de 5% din partea Ucrainei. Construc╚Ťia unui nou pod peste r├óul Tisa care s─â ne lege cu Ucraina ╚Öi de aici pe cale rutier─â spre alte coridoare europene devine o necesitate, dar pot fi genul de investi╚Ťii amortizate financiar la c├ó╚Ťiva ani de func╚Ťionare. Am discutat aceste aspecte ├«ntr-o ├«nt├ólnire cu ministrul de Externe Titus Corl─â╚Ťean ╚Öi am convingerea c─â proiectele noastre vor trece toate etapele de finan╚Ťare", a spus Zetea ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â.

De asemenea, Deputatul PSD Gheorghe ╚śimon a sus╚Ťinut c─â Rom├ónia are tot interesul s─â dezvolte rela╚Ťii de bun─â vecin─âtate cu Ucraina, iar jude╚Ťul Maramure╚Ö poate armoniza aceste rela╚Ťii prin crearea unei infrastructuri adecvate.

"Construc╚Ťia unui nou pod rutier pe rela╚Ťia Rom├ónia-Ucraina ar putea reprezenta ├«n viitor o cre╚Ötere a schimburilor comerciale, accesul la resursele naturale ├«n ╚Ťara vecin─â, dar ╚Öi o mai bun─â rela╚Ťie economic─â apt─â s─â contribuie la beneficiul afacerilor de o parte ╚Öi alta a grani╚Ťei. Proiectul se bucur─â de sus╚Ťinere mai multor ministere ╚Öi cred ├«n perspective acestei rela╚Ťii dintre state" a spus Gheorghe ╚śimon.

Din jude╚Ťul Maramure╚Ö se poate ajunge ├«n Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Sighetu Marma╚Ťiei, traversare f─âc├óndu-se pe un pod cu singur sens de circula╚Ťie, pod dat ├«n folosin╚Ť─â ├«n perioda anilor 2000. Traficul feroviar dintre Maramure╚Ö pe singura cale ferat─â cu ecartament lat dintre cele dou─â state a fost suspendat temporar.

Administra╚Ťia CJ Maramure╚Ö mai are un proiect de construc╚Ťie a unui punct de trecere a frontierei spre Ucraina, ├«n comuna Poienile de sub Munte care ar putea fi cel mai ├«nalt punct de trecere din Rom├ónia, la o altitudine de peste 1.800 de metri.

Citește și

loading...