Știri Sighet247.ro: Sigheteni prezenți la Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Ambasada României în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein a organizat, în data de 15 martie 2016, la Lausanne, în Amfiteatrul Înaltei Şcoli Pedagogice (HEP) a cantonului Vaud, un eveniment care a cuprins: în prima parte a zilei, o sesiune de comunicări academice consacrate scriitorilor români de expresie franceză Emil Cioran şi Panait Istrati, susţinută de conf. dr. Dumitra Baron de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

  • Sigheteni prezenți la Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze
  • Sigheteni prezenți la Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze
  • Sigheteni prezenți la Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze
  • Sigheteni prezenți la Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze

Sigheteni prezenți la Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze Scriitorul român Marius Daniel Popescu, laureat al Premiului Federal pentru Literatură – 2012, acordat de Oficiul federal pentru Cultură, a prezentat revista sa, cu apariţie lunară, „Le Persil” consacrată promovării valorilor elveţiene de limbă franceză.

În cadrul unei secţiuni dedicată traducerii literare din limba română în limba franceză, prof. Benoît-Joseph Courvoisier (Franța), Gafia Galay și Jean-Louis Chancerel (Elveția) și prof.dr.Ioan Dorel Todea (România) au vorbit despre problematica traducerii din limba română în limba franceză. Bernard Courvoisier a prezentat un amplu material despre dificultățile traducerii creațiilor populare românești în limba franceză, ilustrând cu problemele întâlnite la traducerea ”Mioriței” (cu variante) și a unor creații din Maramureș. Cu acest prilej, a fost prezentată ediția bilingvă a volumului de poezii ”Ruga de veci””/„Prière pour l’éternité de Dorel Todea, tradus în limba franceză de Gafia Galay și Jean-Louis Chancerel.

Prof. Luminiţa Colopelnic de la Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei a făcut o prezentare a stadiului învăţământului în limba franceză în România şi a rezultatelor obţinute, în ultimii ani, în instituţia în care predă.

Prima parte a zilei s-a încheiat cu un Intermezzo muzical asumat, cu profesionalism şi talent interpretativ, de către tânărul pianist român din Montreux, Mihai Boitan. Acesta a interpretat piese de J.S. Bach, Claude Debussy şi George Enescu.

În cea de-a doua parte a zilei, după încheierea simpozionului, a avut loc spectacolul susținut de Secția de Teatru a Centrului Cultural din Sighetu Marmaţiei: ”Priere pour l’eternite”- text și regia artistică Dorel Todea, traducere Gafia Galay și Jean-Louis Chancerel, în interpretarea prof. Luminița Colopelnic, prof. Maria Muntean, prof. Ileana Birtoc, și a elevelor Adela Neag, Denisa Vraja și Rodica Dorobanțu de la Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei.
Momentele poetice au fost urmate de un recital de muzică ușoară în limba franceză, susținut de Camelia Trifoi, laureată a concursurilor naționale „ Ursulețul de aur” și „Cântecele Devei”- 2015 și de un spectacol de cântece din folclorul zonei etnografice a Maramureșului,

prezentat de grupul vocal instrumental al ansamblului folcloric „Mara” : Ileana Matus-solist vocal, Mihai Chiș - vioară, Ioan Godja - zongoră și vocal și Daniel Ciocan- tobă.
Atât actorii, cât şi prestigiosul ansamblu „Mara” din Sighetu Marmaţiei au fost răsplătiţi de public cu îndelungi aplauze.

În preambulul evenimentului, ambasadorul României a susţinut o scurtă alocuţiune, evidențiind importanţa cooperării şi promovării valorilor Francofoniei multilaterale în domeniile politic, cultural, educaţional şi ştiinţific şi excelenta cooperare româno-elveţiană în domeniu. A reamintit succint principalele momente ale parcursului României de la aderarea sa la Francofonie, în 1993. În acest context, a fost menționat faptul că România este singurul stat membru al OIF care a decis atribuirea numelui Francofoniei unei Pieţe din centrul capitalei - Piaţa Francofoniei - şi statul care, la cel de-al XI-lea Sommet pe care l-a găzduit, în 2006, la Bucureşti, a decis acordarea unor burse post-doctorale tinerilor din statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), burse care poartă numele marelui dramaturg român de limbă franceză, Eugen Ionescu. De asemenea, Ambasadorul României în Elveţia şi Principatul Liechtenstein, a reamintit importanţa Zilei Internaţionale a Francofoniei pentru cultura şi spiritualitatea română.

Din partea Guvernului cantonului Vaud, a luat cuvântul Vincent Grandjean, cancelarul Consiliului de Stat al cantonului, care a subliniat excelentele relaţii de colaborare şi prietenie care există între canton şi România şi, care în ultimii 3 ani, au cunoscut o dinamică fără precedent.

A mai luat cuvântul rectorul HEP din Lausanne, prof. dr. Guillaume Vanhulst, susţinător alături de Consiliul de Stat al cantonului Vaud, al realizării acestui eveniment de amploare, consacrat, de Ambasada României la Berna, aniversării Zilei Internaţionale a Francofoniei. Prof. dr. Guillaume Vanhulst a prezentat activitatea HEP şi contribuţia acesteia la promovarea valorilor Francofoniei.

Departamentului Federal al Afacerilor Externe/DFAE din Elveţia, a fost reprezentat de director adj. al Diviziei pentru Francofonie, Mady Boillat.

Comunicat al Ambasadei României în Elveţia.

Ce părere ai? Lasă mai jos un comentariu:

Modulul de comentarii se află în mentenanță. Vă rugăm reveniți. Ne cerem scuze.

Dacă dorești, lasă un comentariu cu contul tău de Facebook

Un bărbat s-a sinucis, aruncându-se în gol de pe Spitalul Județean Baia Mare
FOTO: Vișeu de Sus, Valea Vișeului, Siret și Vicovu de Sus - 7.300 pachete de țigări de contrabandă, confiscate
O maşină a lovit o barieră de securitate la Casa Albă
Mesajul filosofului Mihai Şora, după anunțul lui Tudorel Toader
Dana Grecu, căsătorită Chera, este însărcinată
RABLA 2018 – Ministrul Mediului anunţă valoarea ecobonusului la „Rabla Plus”. Și programul „Casa Verde” continuă
24 FEBRUARIE, SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI – Ce semnifică sărutul în acestă zi, dar şi zăpada zânelor
Andreea Tonciu, ADEVĂRUL despre DIVORȚ
Sediul PSD Cluj, atacat cu un cocktail Molotov
DEZBATERE INFORMATIVĂ - „Borșa unită împotriva violenței!”
Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 51
Klaus Iohannis arată că NU există motive temeinice pentru REVOCAREA lui KOVESI
RUSCOVA și TÂRGU LĂPUȘ - Tăierile ilegale de material lemnos în atenţia poliţiştilor
Atenţie la cerşetori! O femeie din Poienile de sub Munte a fost furată de cerșetori
Amenzi de 37.000 lei și 6 permise și 15 certificate de înmatriculare retrase de poliţişti
Județul Maramureș și Regiunea Transcarpatia vor implementa proiecte transfrontaliere comune
SE CIRCULĂ ÎN CONDIŢII DE IARNĂ – Ninge în Pasul Prislop
Coroana de spini a lui Iisus este expusă la București
Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi
FOTO - Intervenție promptă a Poliției rutiere din Sighet: Polițiștii au urmărit cu mașina și apoi pe jos un tânăr care a fugit de aceștia
NEPĂSARE – Bustul eroului Ioan Buteanu din Sighet se degradează pe zi ce trece
Strada Gării din Sighet, plină de gropi
VOLEI – Știința Explorări Baia Mare joacă în deplasare la Cluj
BORȘA și ȘOMCUTA MARE - Poliţiştii nu tolerează contrabanda cu tutun – patru dosare penale întocmite ieri
PETROVA - Percheziţie la locuinţa unei persoane bănuite de comiterea de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor
EROU - Un poliţist din Baia Sprie a salvat viaţa unui OM
Ioan Stegerean și Ioan Pasere, primari de CINCI STELE ai Maramureșului
METEO - Ger siberian şi ninsori pentru sfârşitul săptămânii. Temperaturi de până la minus 18 grade Celsius
Elita șnapanilor postdecembriști
SIGHET - Expoziție de mărțișoare la Muzeul Etnografic
DOUĂ FETE AU AJUNS LA SPITAL în urma unei bătăi din fața unui liceu din Satu Mare
FOTO & VIDEO: ITPF SIGHET - 40.000 pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate
CJ MARAMUREŞ – Legea achizițiilor publice discutată în prezența președintelui ANAP, Bogdan Pușcaș
BAIA MARE - Piromanul care și-a dat foc locuinței, cu soția și copiii înăuntru, reținut
O săptămână de producții artistice la Centrul Cultural Sighetu Marmației