Anunțul a fost făcut de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Ellie Wiesel”. Trebuie spus că primul tren cu evrei pleca din Sighetu Marmației in data de 16 mai 1944, in tren fiind peste 3000 de evrei.

„În urmă cu 75 de ani, în lunile mai- iunie 1944, în Transilvania de Nord, aflată sub ocupația fascistă a regimului lui Horthy, a avut loc deportarea evreilor la Auschwitz. Din gările localităților Baia Mare, Tîrgu Mureș, Reghin, Sighetu Marmației, Vișeul de Sus, Dej, Cluj Napoca, Satu Mare, Șimleu Silvaniei, Oradea, Bistrița Năsăud, 131.639 de evrei, bărbați, femei și copii au fost deportați, majoritatea fiind exterminați.

Joi, 30 mai 2019, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Primăria orașului Sighetu Marmației, Comunitatea Evreilor din Sighet și Casa Memorială „Elie Wiesel” organizează o serie de activități comemorative la care vor participa reprezentanți ai administrației prezidențiale, ai administrației locale și județene, membri ai corpului diplomatic, membri ai comunității evreiești din Sighet, reprezentanți ai societății civile”, spune Institutul.

Astfel, de la ora 12.00, la Memorialul Holocaustului din Sighet, va avea loc o ceremonie de comemorare și depunere de coroane.

După-amiază, la Casa Memorială „Elie Wiesel” va avea loc proiecția filmului „Dire l’indicible. La quête d’Elie Wiesel”, documentar despre întoarcerea lui Elie Wiesel în orașul natal și premierea elevilor care au participat la concursul de eseuri „Elie Wiesel și lecțiile sale de viață”.

Citește și

loading...