În şedinţa ordinară din luna martie, consilierii judeţeni au aprobat repartizarea banilor proveniţi din cota de 20% calculată din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale statului pentru achitarea arieratelor în ordinea cronologică a vechimii acestora, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate în baza ordonanţelor de urgenţă nr. 2/2015, nr. 46/2015 şi nr. 8/2016, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2017.

„Am vorbit în cadrul comisiei de buget-finanţe şi am decis să respectăm un principiu. Să acordăm tuturor autorităţilor locale din judeţul Maramureş un standard minim pentru cheltuielile de funcţionare. Există sume pe care toate primăriile le primesc pentru a-şi completa bugetele locale. Vorbim de sumele din cotele defalcate din TVA, cota de 18,5% din impozitul pe venit, o altă cotă de 41,75% din impozitul pe venit şi taxele şi impozitele locale. Acestea la unele primării ajung la o sumă importantă, iar la altele, din păcate, la sume foarte mici, în general la comunităţile sub 2.000 de locuitori”, a spus Gabriel Zetea.

Preşedintele comisiei de buget-finanţe, Cristian Anghel, a vorbit despre sumele care au fost alocate administraţiilor locale din judeţ. Dintre oraşe, cea mai mare sumă a mers către Dragomireşti, 528 mii lei. Motivul ne-a fost explicat de către Cristian Anghel:

„Discrepanţa apare la Dragomireşti, care nu reuşeşte din venituri proprii să îşi realizeze suma minimă de 25 miliarde lei vechi pe care noi am acceptat-o la nivel de oraşe”. Aşadar, în afară de cel mai mic oraş din Maramureş, toate oraşele din judeţ au primit 100 mii lei de la CJ. Suma de 100 mii lei o regăsim şi la marea majoritate a comunelor din judeţ, dar la Leordina vor veni 202 mii lei, Oarţa de Jos - 318 mii lei, Poienile Izei - 555 mii lei sau Şieu -145 mii lei.

Citește și

loading...