Piesele expuse provin din siturile arheologice Dumești și Tăcuta și fac parte din patrimoniul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

„Pe teritoriul României sunt atestate peste 2000 de aşezări cucuteniene, o serie de aşezări fiind cercetate exhaustiv: Hăbăşeşti, Ruginoasa, Valea Lupului (jud. Iaşi), Truşeşti (jud. Botoşani), Traian, Izvoare, Târpeşti, Ghelăieşti, Calu-Piatra Şoimului (jud. Neamţ), Dumeşti și Tăcuta (jud. Vaslui).

Cultura Cucuteni se formează în arealul culturii Precucuteni, la geneza ei participând elemente de cultură Petreşti şi Gumelniţa şi s-a dezvoltat pe parcursul a trei faze de evoluţie. Acestea au fost stabilite de către specialişti pe baza analizei stratigrafice şi a stilului de pictură utilizat pentru decorarea vaselor ceramice. Cele trei faze ale culturii Cucuteni au fost denumite Cucuteni A, AB şi B pentru spaţiul românesc şi Tripolie B I, B II şi Cγ I , Cγ II pentru spaţiul tripolian (Ucraina).

Complexul cultural Cucuteni-Ariuşd-Tripolie reprezintă cel mai important fenomen cultural eneolitic pentru estul Europei. Caracteristicile acestui fenomen cultural sunt: aşezările întinse, locuinţele de mari dimensiuni, ceramica pictată bicromă şi tricromă, uneltele şi armele din piatră, os, figurinele antropomorfe şi zoomorfe.

Aşezările se aflau în zone înalte, dominante, apărate natural şi fortificate cu şanţuri de apărare şi valuri, completate cu palisade. În cadrul acestor aşezări locuinţele erau dispuse după un anumit plan, circular sau în şiruri paralele, şi aveau o platformă de lut, cu o substructură de bârne despicate pe lungime, cu pereţii din împletituri de pari şi nuiele, lutuite ulterior. Acestea puteau avea mai multe camere şi chiar etaj.

Un alt element definitoriu îl reprezintă obiectele de cult, statuete de lut antropomorfe şi zoomorfe, realizate în general realist. În categoria obiectelor de cult pot fi cuprinse şi vasele cu reprezentări antropomorfe şi zoomorfe, complexele de cult şi altarele, „tronurile” – scăunele miniaturale.

Ceramica reprezintă elementul definitoriu al culturii Cucuteni. Ceramica este decorată cu pictură, prezentă în special pe ceramica fină. În prima fază a culturii, Cucuteni A, pereţii vaselor sunt pictaţi în întregime, la început bicrom (alb şi roşu) apoi tricrom (alb, roşu şi negru, acesta din urmă folosit la delimitarea motivelor principale pictate cu alb/roşu sau roşu/alb). În Cucuteni AB pictura este distribuită în funcţie de părţile constitutive ale vasului, culoarea neagră creşte ca importanţă în dauna celei albe. Pentru faza B se observă o împărţire metopică a decorului, suprafaţa vasului este acoperită cu un fond roşiatic-gălbui, pe acest fond fiind redate motivele cu negru şi roşu, cele mai utilizate fiind benzile de diferite lăţimi.”

Vă așteptăm miercuri, 26 aprilie, orele 13:00 la Muzeul de Istorie-Arheologie, Piața Libertății nr. 15.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și