Nouă ne place să credem despre Sighet că este un oraș european, curat și bine întreținut, în care fiecare cetățean se simte în siguranță și este mulțumit de modul în care trăiește. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa – „beneficiem” de un Sighet murdar, plin de drumuri prost întreținute, iar sighetenii sunt nemulțumiți, pe bună dreptate, de lipsa de siguranță din oraș.

Dacă ieși seara prin oraș, să zicem că traversezi orașul pe jos după lăsarea întunericului din cartierul Bogdan Vodă, de la „Revoyi” și până lângă Spital, mare minune dacă ajungi întreg. În cel mai bun caz scapi doar cu câteva înjurături sau, în cel mai rău caz, nu mai ajungi. Este plin de tot felul de semi-aurolaci care se leagă de tine din senin, te jefuiesc sau pur și simplu, pentru distracție, îți umflă un pumn în față. Dacă vorbim de sâmbătă seara, lucrurile stau mult mai prost – în zona așa-ziselor discoteci din oraș sunt tot felul de scandalagii și oameni beți, în special tineri, cei mai mulți dintre ei fără ocupație, de care chiar că nu ai cum să treci fără să ai probleme.

Lucrurile acestea trenează în oraș de mult timp, de ani de zile, și prea multe măsuri de remediere a acestei situații nu s-au luat de către autorități. Reamintesc aici cazul tânărului Dobiuc Daniel, care în august 2008 a fost omorât de către un delincvent, poreclit „maimuțică” (cu state vechi de infractor prin oraș), pentru simplul fapt că a trecut pe stradă și s-a aflat acolo în momentul nepotrivit, intersectându-se cu criminalul. După nefericitul eveniment, eu, împreună cu câțiva prieteni ai lui Daniel, am orgazinat un miting anti-violență pe platoul din fața fostului cinematograf „Muncitoresc”, cerând dreptate pentru tânărul ucis. Tot atunci am propus un set de măsuri printr-o Petiție înaintată Consiliului local și Primarului municipiului, măsuri care au fost puse într-un sertat undeva prin primărie și acolo au rămas. Aceste măsuri au fost susținute de mai mult de 800 de cetățeni ai municipiului, care au semnat respectiva Petiție.

La exact un an după nefericitul eveniment a mai avut loc încă o crimă izbitor de asemănătoare cu cea descrisă mai sus, în fața discotecii „No Comment” (actualmente Club „Persia”). Nici cu acea ocazie edilii orașului nu au învățat și făcut absolut nimic.

Au mai urmat câteva crime oribile, însă cu tentă domestică – probleme în familie, care s-au terminat prost. De reținut însă că acestea au avut loc pe domeniul public, nu în casă: crima din BIG din 2011, crima din centrul orașului din toamna anului trecut, crima petrecută vizavi de Colegiul Național „Dragoș-Vodă” din decembrie anul trecut și acum crima de azi când o femeie nevinovată a căzut sub cuțitul nemilos al unui scelerat, pentru că nu îl pot numi altfel. Aș mai putea aminti o tentativă de omor prin înjunghiere, petrecută după jumătatea anului trecut, culmea, cam tot în aceeași locație unde s-a petrecut crima de azi.

Sighetenii se întreabă, la fel ca și mine, când vom avea un oraș în care să poți pur și simplu să te plimbi seara fără să îți fie teamă că nu vei ajunge înapoi acasă, viu și nevătămat?

Cred că la această întrebare nu vom avea răspuns prea curând, pentru că pentru autorități altele sunt prioritățile: primarul să se căpătuiască, el împreună cu acoliții săi, iar poliția nu mai are nicio putere în fața infractorilor tot mai mulți și mai periculoși din Sighet, asta și din cauza legilor strâmbe existente în România. Sighetul, dintr-un oraș liniștit și sigur, a ajuns să fie o hazna a infractorilor, iar cetățenii cinstiți să nu mai poată ieși seara pe stradă din cauza infractorilor.

Romania, Country of Fish!

PS: Dedic filmul atașat la acest articol memoriei lui Dobiuc Daniel, ucis nevinovat în vara anului 2008 pe străzile municpiului Sighet. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și