În plus, sărbătoarea s-a desfăşurat într-un moment important, întrucât unitatea de învăţământ din comună desfăşoară un parteneriat puternic cu entitatea similară din comuna Sânmartin, Bihor. Iar pentru că suntem în Postul Crăciunului, toată lumea a avut ocazia de a asista la un concert susţinut de cunoscutul Ştefan Hruşcă.

Toată suflarea Ieudului s-a adunat la primele ore ale dimineţii, pentru a participa la inaugurarea simbolului Centenarului Marii Uniri. Coconii din Ieud, costumaţi în veştmintele tradiţionale populare, au făcut deliciul asistenţei, fiind admiraţi de comunitate. Ba unii au venit cu instrumente muzicale, cu care au încântat pe cei prezenţi, în cadrul momentelor cultural-artistice.

# Şapte din 25 au fost din Ieud

Primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David, a declarat, pentru AxaNews.ro, că toate manifestările organizate anul acesta au fost sub egida Centenarului. “În luna decembrie, aveam oricum preconizat să inaugurăm un monument, o placă comemorativă dedicată în cinstea celor care au participat la Alba Iulia. Asta întrucât, din cei 25 participanţi din Maramureş, cu actul credenţional la mână, şapte au fost ieudeni. În cinstea lor, am dorit să facem asta. Am prins şi un cadru prielnic acum, pentru că şcoala din Ieud are un parteneriat cu şcoala din Sânmartin, Bihor, iar un punct din protocolul lor este şi inaugurarea acestui monument. Pe lângă inaugurare, vom avea şi un spectacol folcloric, cu cântece patriotice, iar la final, vom avea o întâlnire a elevilor de la şcoală cu Ştefan Hruşcă, unde le va cânta câteva colinde”, a explicat Nicolae Traian David.

# Oaspeţi importanţi din Bihor

Nu doar elevii din Ieud au fost emoţionaţi, ci şi cei veniţi din Bihor. În total, delegaţia din Sânmartin a fost alcătuită din 55 de persoane, reprezentanţi ai administraţiei locale, cadre didactice şi copii care studiază în localitate. “Am răspuns cu cea mai mare plăcere invitaţiei domnului primar din Ieud şi ne bucurăm de parteneriatul între cele două şcoli, din Ieud şi din Sânmartin. Iată că învăţământul românesc poate să producă şi altceva decât ne lasă unii să credem. Sunt lucruri foarte frumoase, care se întâmplă în acest moment, datorită implicării celor două şcoli. Noi dorim tuturor locuitorilor din Ieud şi tuturor maramureşenilor un an plin de bucurii şi să se bucure de Centenarul Marii Uniri”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.

# Ieudul, în prima linie a Marii Uniri

La eveniment a participat şi prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, care are origini din Ieud. Acesta a numit localitatea una “încărcată de istorie”. “Ieudul s-a aflat în prima linie în lupta pentru unitatea cu Ţara Mamă. Iată că simbolul Centenarului îşi găseşte un loc de cinste aici, în Ieud, chiar vreau să felicit autorităţile locale şi pe toţi ieudenii. Felicit şi iniţiativa de colaborare dintre cele două localităţi, Ieud şi Sânmartin, sper să revină cu drag şi, aşteptăm, de ce nu, înfrăţirea dintre cele două localităţi, pentru că România va trebui va dăinui sute şi mii de ani de acum încolo”, a spus, pentru AxaNews.ro, Vasile Moldovan.

# Semn de recunoaştere şi recunoştinţă

La dezvelirea plăcii comemorative, a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Doru Dăncuş, de asemenea ieudean. “Mă întorc de fiecare dată cu mare plăcere aici, în mijlocul ieudenilor. De data asta, am venit la invitaţia primarului şi a şcolii, pentru a fi martor la acest proiect deosebit care se desfăşoară în parteneriat cu o altă entitate din judeţul Bihor. Ceea ce se întâmplă aici este un semn de recunoaştere şi de recunoştinţă pentru faptele ieudenilor, înaintaşii noştri, care ne-au lăsat moştenire totul. Există o mare presiune astăzi, pentru cei care ocupăm funcţii publice. Ieudenii, aşa cum ştim cu toţii, s-au aflat în prima linie a Marii Uniri. Nu mai vorbim de Codicele de la Ieud. A fost o redută foarte greu de învins de comunişti. Ieudul a rămas o comună cu foarte mulţi preoţi greco-catolici, 16 la număr şi ortodocşi. Nu ducem nici lipsa intelectualilor, avem mulţi tineri care au urmat cursuri universitare şi academice”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Doru Dăncuş.

# Colinde cântate la unison alături de Ştefan Hruşcă

Conducerea CJ Maramureş a oferit cadouri primarilor din Ieud şi Sânmartin. Primul a primit bustul lui George Pop de Băseşti, iar cel de-al doilea, bustul lui Vasile Lucaciu. În memoria celor doi corifei ai Marii Uniri, s-au interpretat câteva cântece patriotice.
Apoi, întreaga suflare care a participat la sărbătoare s-a mutat în Căminul Cultural. Spaţiul a fost umplut până la refuz. Aici, i-a aşteptat Ştefan Hruşcă. Artistul a interpretat atât cântece patriotice, cât şi colinde. Emoţionant a fost faptul că atât ieudenii, cât şi oaspeţii din Sânmartin, au cântat alături de acesta, ilustrând un ecou al unităţii. Chiar şi copiii au cântat colindele strămoşeşti, bucuroşi, şi cât mai tare, pentru ca vocea lor să fie auzită.

Aşadar, Ieudul a marcat, aşa cum se cuvine, şi inaugurarea unui monument care va rămâne peste ani, cât şi un parteneriat cu Sânmartin. În plus, emoţiile s-au unit în jurul artistului-emblemă Ştefan Hruşcă. Acesta nu a fost deranjat că oamenii au intrat în Căminul Cultural după începutul concertului!…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!