Manifestările debutează vineri, 16 martie, ora 11:00, la Şcoala Gimnazială Oarța de Sus și începând cu ora 13:00 la Şcoala Gimnazială Oarța de Jos. Elevii vor viziona filmulețe cu tematică de mediu, vor fi implicați în jocuri și concursuri alături de profesorii lor coordonatori: Ancuța Coste, Iulia Gherman, Crina Remeș, Florica Roșca. Acest demers educaţional este sprijinit de asemenea de Asociaţia Centrul pentru Dezvoltare Durabilă Greentin președinte Mihaela Mihalea.


Manifestările continuă joi, 22 martie, ora 11:00 la Școala Gimnazială Finteușu Mic cu activități menite să ilustreze importanța apei în viața noastră, dedicate eleviilor claselor
V-VIII și susținute de profesorii lor: Mureșan Smaranda, Avasiloaie Loredana, Grumaz Gabriela și Mureșan Natalia.


Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este “Natură pentru apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă.

Dezvoltarea socio–umană, explozia urbană și demografică și evoluția tehnologiei l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete.

Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și în general, cu mediul înconjurător. Omul, ca și apa, reprezintă o entitate vulnerabilă, expusă riscurilor naturale ale evoluției. Acesta e un motiv în plus pentru care omul contemporan este dator să acționeze în sensul refacerii biodiversității și a stării bune a apelor.

Revitalizarea zonelor umede, precum și restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile reprezintă câteva soluţii pentru managementul durabil al resurselor de apă și pentru dezvoltarea durabilă a societăţii umane.