“În autospecială se aflau trei agenţi de poliţie care au suferit leziuni. Unul dintre ei, o femeie în vârstă de 39 de ani, a rămas internată sub supraveghere medicală. Ceilalţi doi poliţişti sunt în afara oricărui pericol. Autospeciala a fost avariată în proporţie de 90%. Conducătorul auto, în vârstă de 29 de ani, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero şi i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Conducătorul autovehiculului urmărit de către autospeciala de poliție a fost identificat ulterior ca fiind o femeie de 40 de ani din Vadu Izei. A fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero. Aceasta a fost sancţionată contravenţional pentru depășire pe linie continuă şi pentru neoprire la semnalele acustice și luminoase ale poliției. A fost dispusă totodată şi măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, a detaliat Cecilia Grozavu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

Șoferița fugară se afla la volanul lui autoturism Mercedes, în timp ce polițiștii se aflau la volanul unui Logan. Nu este necesar să explicăm cât de mare este diferența dintre cele două autoturisme, din toate punctele de vedere. În fapt, multe mașini pe care le deține poliția și care sunt folosite în misiuni ar trebui casate. Unele sunt atât de rulate încât, tehnic vorbind, se pot transforma oricând în ruine.

În fapt, conform informațiilor furnizate de IPJ Maramureș, la capitolul resurse logistice, parcul auto al unităţii are în dotare 302 autospeciale din care 33 sunt autospeciale noi, primite în anul 2018. În plus, conform unor surse, necesarul de autospeciale este acoperit în proporție de 50%. Însă, ministra de la Interne nu dorește să investească prea mult în oamenii din subordinea sa.

„Un Logan care trebuia casat de mult…”

Sindicaliștii din poliție sunt revoltați și spun că dotările angajaților sunt depășite. “Doamna ministru a declarat că “eu nu dotez un polițist”. Aș putea să fiu de acord cu dânsa, numai dacă fraza era “eu nu dotez un polițist (lucru perfect adevărat), dar îi ofer dotare și legislație adaptată anului 2019. Ne referim aici la armament, mobilitate terestră și, nu în ultimul rând, o legislație pentru întărirea autorității polițistului. Nu ai cum să faci față provocărilor actuale cu dotarea existentă. Ca să fiu mai precis, pornesc de la o simplă întrebare, la care nu cred că voi primi un răspuns vreodată – cum poți să gândești o poliție modernă, în folosul cetățeanului, când tu, ca minister, nu ai capacitatea de a evalua situația din teren?

Când dotezi poliția cu un Logan cu motor de 900 cc și spui că ai adus mii de mașini noi, dar nu spui ce motorizare au… Când la un județ cum este Maramureșul, ai dotare de 38 de veste antiglonț la aproximativ o mie de polițiști… Când la sediile de poliție nu ai femeie de serviciu și fac polițiștii curățenie… Iar lista ar putea continua. Așadar, la ce ne mai putem aștepta?

Azi, polițiștii își fac datoria la un nivel ridicat cu sacrificii enorme, încercând să peticească lipsurile prin multă muncă și mult devotament. Mă uitam și eu la imaginile cu mașina poliției implicată în accident și, pe lângă compasiunea față de colegii mei, am observat un Logan ruginit care trebuia casat de mult timp. Nu am văzut niciunde în Europa (că tot vrem o poliție ca afară) o imagine cu o mașină ruginită, fără aer condiționat, cu o capacitate de 900 cc. Colegilor le transmit multă sănătate, iar colegei noastre că o așteptăm cu nerăbdare înapoi la serviciu”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ion Tomoiagă, președintele SNPR Decus Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și