Pentru cladirile monument, Primaria Oradea acorda proprietarilor imprumuturi rambursabile pe 5 ani, fara dobanda, si finanteaza 20% din valoarea lucrarilor - proiectul tehnic si dirigentia de santier - si faciliteaza obtinerea autorizatiei de construire. In plus, proprietarii sunt scutiti 5 ani de la plata impozitului. Cei care nu isi repara fatada sunt supra-impozitati - de trei ori mai mult ca restul.

"Cladirile monument istoric intra pe Legea monumentelor istorice, iar pentru aceasta categorie primariile pot acorda imprumuturi care pot sa fie rambursate sau nerambursabile. Noi am luat decizia sa fie rambursabile in proportie de 80%. Le dam proprietarilor impumutul, Primaria suporta 20% din cheltuieli, respectiv proiectul tehnic si dirigentia de santier, ca sa avem garantia ca se fac lucrari de calitate. Omul are tendinta sa faca si lucrari de mantuiala pentru a scapa mai ieftin. In plus, daca isi reabiliteaza cladirile, proprietarii primesc scutire de impozit pe 5 ani", a explicat pentru HotNews.ro primarul din Oradea, Ilie Bolojan.

In oras sunt circa 86 de cladiri monument istoric si, potrivit edilului, 25 sunt deja reparate.

Pentru cladirile care nu sunt monument istoric se aplica Legea Fatadelor. "Aceasta lege stabileste mecanismul in baza caruia actionam. Consiliul Local stabileste o zona prioritara, de obicei in centrul orasului. Se face un inventar al cladirilor din zona respectiva si in cazul cladirilor degradate, proprietarii sunt notificati sa le repare. In termen de 60 de zile trebuie sa raspunda daca au bani sau nu sa intervina pe cheltuiala lor. Daca au bani, isi reabiliteaza singuri fatada, daca nu, intervenim noi, facem lucrarea si recuperam banii de la ei in 5 ani. Noi am facut inventarul, am notificat proprietarii, o parte au inceput deja sa faca lucrarile. Avem un caz unde nu au vrut, Palatul Apollo, iar acolo facem noi lucrarile si vom recupera banii. Momentan nu suntem in situatia sa vindem apartamentele ca sa recuperam banii fiindca oamenii cand se vad in aceasta situatie, platesc. Primarii nu aplica aceasta lege deoarece nu este o masura populara sa intri peste om in casa, sa-i repari casa cu forta si sa ii ceri banii. Omul ala clar nu te mai voteaza", a explicat primarul.

Ca situatia sa se miste la nivelul intregii tari, Bolojan spune ca Guvernul trebuia sa creeze un macanism asemanator programului Prima Casa, cu garantii guvernamentale, prin care bancile sa-i imprumute pe proprieari fara dobanda, ca sa-si repare casele.

"Guvernul nu a creat acest mecansim, el este prevazut in lege, banii sunt pusi deoparte in fiecare an cand se face bugetul, dar nu inchid acest mecanism. Ar fi mai multi oameni disponibili sa isi reabiliteze fatadele daca ar exista acest mecanism", a mai spus primarul.


Preluare: www.hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și