Potrivit sondajului, 75,6% dintre romani considera ca, dupa atacurile teroriste din Paris, Europa nu ar mai trebui sa primeasca migranti/refugiati din Orientul Mijlociu, iar 16% din populatie apreciaza ca statele europene ar trebui sa primeasca in continuare. 8,4% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste cauza pentru care refugiatii/imigrantii au plecat din tarile lor, 35% dintre romani au indicat razboiului din Orientul Mijlociu (fata de 41,7% in luna septembrie), 33,1% cred ca este vorba de grupuri organizate care vin cu scopul de a destabiliza Europa (fata de 23,4% in luna septembrie), 19,1% considera ca este vorba de imigranti care vin spre Europa din cauza saraciei din zonele lor de origine (fata de 23,3% in luna septembrie). 5,4% dintre romani sunt de parere ca imigrantii sunt in primul rand persoane care prefera sa traiasca in UE (fata de 5,9% in luna septembrie). Nu stiu sau nu raspund — 7,5% (fata de 5,7% in septembrie).

In contextul in care la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema impartirii refugiatilor intre statele membre, 75,8% dintre romani cred ca tara noastra nu ar trebui sa primeasca aceste persoane (fata de 56,2% in luna septembrie), in timp ce 19,2% spun ca Romania ar trebui sa le primeasca (fata de 35,5% in luna septembrie). 5,1% reprezinta non-raspunsuri (fata de 8,3% in luna septembrie).

Procentul romanilor care nu sunt de acord ca refugiatii/imigrantii sa se stabileasca in tara noastra a crescut de la 65,3% in luna septembrie, la 80,2%. 16,1% sunt de acord ca refugiati sa se stabileasca in Romania (fata de 26,5% in luna septembrie). 3,7% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare (fata de 8,2% in luna septembrie).

Peste 80% dintre romani — 81,9% — nu sunt de acord ca refugiatii sa se stabileasca in localitatea in care traiesc (fata de 67,1% in luna septembrie), iar 14,2% dintre subiecti ar fi de acord (fata de 24,4% in luna septembrie). 3,9% reprezinta non-raspunsuri (fata de 8,5% in luna septembrie).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul, in perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și