"Scala folosită pentru această întrebare a fost una de la 1 la 10, unde 1 reprezintă "deloc frică" iar 10 "foarte mare frică". Pe această scală, 47% dintre respondenți s-au poziționat în zona de la 6 la 10, corespunzătoare celei mai mari intensități a sentimentului fricii. Doar 35% dintre respondenți s-au poziționat în zona de la 1 la 4, zona care indică un sentiment scăzut al fricii", se arată într-un comunicat al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) remis, vineri, AGERPRES.

Sondajul, realizat pe 26 martie, arată că majoritatea participanților la studiu (59%) estimează că riscul declanșării unui conflict al României cu Rusia, în următoarele șase luni, este mic și foarte mic. Puțin peste un sfert dintre respondenți (27%) consideră acest risc drept mare și foarte mare.

Mai mult de 4 din 10 români (46%) cred însă că România nu procedează bine atunci când critică Rusia pentru invazia din Crimeea, iar 40% cred contrariul, respectiv că România procedează bine.

Potrivit aceluiași studiu, mai mult de două treimi dintre respondenți (67%) cred că NATO ar apăra România într-un posibil conflict cu Rusia, iar 21% cred că alianța nord-atlantică nu ar apăra țara noastră.

Eșantionul a fost unul reprezentativ la nivel național, iar volumul eșantionului a fost de 1.446 indivizi cu vârsta de peste 18 ani, cu o eroare maximă tolerată de ą 2,7%.

Citește și