Mariana Ciucă a comentat pe pagina de Facebook Respect, Aura Ion declaraţiile făcute de profesorul Valentin Beliş. La fel ca şi restul oamenilor care au admirat-o pe tânăra care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic, sora răposatei a ţinut să lase un mesaj.

Mariana Ciucă susţine că declaraţiile făcute de Vladimir Beliş sunt nefondate şi că sora ei a murit îngheţată, nicidecum din cauza leziunilor.

"Dacă există vreun motiv să luptaţi pentru valorile bune din ţara asta, dacă doriţi să auziţi adevărul şi să arătăm românilor şi o fărâmă din ceea ce se întâmplă, de fapt, fără ipocrizie şi cinism!
Vă rog să faceţi să circule acest articol! Luptăm pentru o cauză comună!
Vă mulţumesc!" a spus Mariana Ciucă.

Vladimir Beliş a declarat într-un interviu pentru ziarul Jurnalul Naţional că Aura Ion ar fi decedat din cauza paraplegiei, care înseamnă paralizie totală de la gât în jos. "Acest tip de leziune nu duce la moarte imediată. Pentru că permite un timp să supravieţuieşti. Însă din cauza traumatismului măduvei spinării cervicale se produce un edem. De exemplu, dacă te loveşti la o mână, ea se umflă. Acelaşi lucru se întâmplă şi aici. Se produce un edem al zonei medulare lezate, edem ascendent, care are tendinţa să meargă în sus spre bulbul rahidian, pentru că măduva se continuă cu bulbul rahidian. Atenţie, la bulbul rahidian se află centrii vitali. Mă refer la centrul cardio-respirator, care în condiţiile unui edem masiv duce la oprirea circulaţiei sângelui, a cordului şi a respiraţiei. De aceea, Aura spunea că nu mai poate respira. Aceasta era probabil adevărata cauză a morţii. Spun probabil, deoarece eu nu am văzut raportul de autopsie." - este declaraţia profesorului în Jurnalul Naţional.
Medicul Vladimir i-a sugerat lui Vladimir Beliş să-i ceară scuze familiei

Într-o postare pe blogul andreanum.wordpress.com, medicul Gabriel Diaconu explică, în primul rând, cum se face o evaluare medico-legală și cum se stabilește cauza morții unei persoane. De asemenea, el atrage atenția asupra faptului că moartea Aurei Ion și a pilotului Adrian Iovan fac obiectul unei anchete a Parchetelor Militare, motiv pentru care profesorul Vladimir Beliș nu ar fi trebuit, sub nicio formă, să facă declarații publice pe această temă.

"În expertiza medico-legală intervine şi principiul de drept care transformă hârtia aia în înscris. Funcţie de ea unele persoane într-o anchetă penală pot fi puse, sau scoase de sub urmărire penală. Cuvintele sunt foarte preţioase. Nu cunosc vreun prieten de-al meu din medicina forensică să vorbească vreodată, hazardat, de vreun caz. Sunt tăcuţi, se abţin, folosesc mereu argumente. Cu cauza morţii nu e de glumit. Nu e bâlci. Nu e să ne dăm cu părerea. Dumneavoastră pricepeţi ce aţi făcut în interviul din Jurnalul Naţional? Păi v-aţi antepronunţat. V-aţi acuzat un coleg că ar fi comis fals în acte publice în timp ce admiteţi că nici măcar nu aţi studiat dosarul de necropsie. Nici n-aţi fi avut cum, e în atenţia procurorilor şi e secret. Şi aţi soluţionat o muncă de luni de zile printr-un datum funcţie de evaluările unor medici la faţa locului. Şi vă întreb de ce? Vă citez din nou: "Pentru a preciza cauza morţii, eu mă conduc după afirmaţiile medicilor şi după afirmaţia săracei Aura". Aşa v-aţi formulat, dumneavoastră, de-a lungul carierei concluziile expertizelor dumneavoastră, constatările privind cauza morţii? E un sfat pe care îl daţi şi altor medici legişti?.

Citiţi ce aţi scris. Citiţi-va cuvintele. Şi prezentaţi-vă scuze. Scuze familiei Aurei Ion. Scuze colegilor dumneavoastră. Scuze doctorului care a făcut raportul de autopsie în cazul Aurei Ion. Scuze nouă, celor mulţi, domnule profesor, care ne-am uitat la mascarada aia de intervenţie şi ne-am uitat în stânga, în drepata, la părinţi, la copii, la fraţi, şi ne-am înfrigurat".

Citește și

Comentarii