Sorin Grindeanu a anunțat, miercuri seară, că nu demsionează din fruntea Guvernului, acest lucru deși, cu puțin timp înainte, Liviu Dragnea i-a cerut să nu se agațe de această funcție, deoarece Guvernul său nu mai are membri.

„Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținere. Sunt impresionat de mesejale primite în ultimele zile. Le mulțumesc și primarilor și membrilor PSD care m-au sunat. Sunt în acest partid de 21 de ani. Colegii care mă cunosc din Timiș știu că de multe ori le spuneam că PSD nu este PCF-ul nimănui. Nu este nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea. Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care au muncit și care ne-au dus spre victorie”, și-a început Grindeanu declarațiile de la Palatul Victoria.

Sorin Grindeanu nu își dă demisia. „Am obligația să mă comport respnsabil”

Premierul Sorin Grindeanu a spus că, în timpul şedinţei Comitetului Executiv Naţional i s-a propus şefia mai multor insituţii ale statului, ca să plece din fruntea Guvernului, darcă decizia lui este de a nu demisiona.

„Le transmit multora din colegii din CExN că îmi pare că au trecut prin această experiență neplăcută. L-am auzit mai devreme pe domnul Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se va termina cu retragerea sprijinului politic sau cu demisia mea. De ce în toată această perioadă, inclusiv în această seară, mi s-a propus șefia mai multor insituții alte statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din următorul Guvern? L-am văzut pe domnul președinte Dragnea că a spus că nu vrea să plec, dar a încercat să mă convingă să accept alte funcții. Nu îmi dau demisia. Am obligația să mă comport respnsabil. O să îmi dau demisia după ce președintele Iohannis va numi un alt premier, tot din PSD”, a spus Grindeanu.

„Nu țin cu dinții de acest scaun. Sper ca această criză să se termine cât mai rapid”, a adăugat Grindeanu.

„Nu înțeleg această furie de a schimba propriul Guvern, un Guvern care a performat. De ce mai bine de o lună de zile domnul Liviu Dragnea și alții au vorbit despre remanieri, analize, demisii? Mi-a fost foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri, pe care tu i-ai pus acolo? Am găsit un singur răspuns, poate: dorința unui singur om de a avea toată puterea”, a spus premierul.

Sorin Grindeanu nu își dă demisia și critică raportul de evaluare

Referitor la realizările Guvernului în mandatul său, Grindeanu a spus: „Avem șansa ca anul 2018 să ne găsească extrem de stabili din punct de vedere economic și să ne îndeplinim cu succes obiectivele. Avem cea mai mare creștere din UE: 5,7%. Puterea de cumpărare a crescut cu 15,4% față de anul trecut. Avem cea mai mică inflație din UE, 0,4%. Peste 10.000 de locuri noi de muncă. Suntem țara cu aproape cel mai mic procent de șomaj din UE: 5,3%. Au fost investiții directe în această perioadă de 1,3 miliarde de euro, un nivel record al exporturilor de 11,5% în trimiestrul I, fiind cel mai ridicat de după 2012”.

Referitor la raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu, premierul a spus că nu a văzut evaluarea decât azi și că ar fi trebui ca această evaluare să fie realizată împreună cu premierul. Miniștrii nu au participat la nicio întâlnire pe acest subiect și au văzut și ei miercuri, pentru prima oară, raportul, a mai spus premierul.

„Evaluarea a fost făcută de domnul Darius Vâlcov, care nu mai este membru PSD. Există acea comisie care analizează activitatea Guvernului. Nu am aflat cine a mai făcut parte din acea comisie, în afară de Vâlcov. Nu știe nimeni cine a făcut parte. Eu, ca prim-ministru, ar fi trebuit să știu. Cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi este o justificare pentru a mi se spune Trebuie să pleci. Trebuie să-ți dai demisia”, a spus Grindeanu.

Premierul susține că 54 din măsurile prevăzute în planul de guvernare au fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt în număr de 9. Dintre măsurile adoptate, premierul a enumerat: creșterea salariilor din Educație și Sănătate, creșterea a venitului asistenților pentru persoanele cu handicap, legea prevenției, creșterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei.

Tot referitor la evaluarea de miercuri, Grindeanu spune că la capitolul nerealizări sunt trecute două măsuri la care Liviu Dragnea a declarat că se renunță: TVA 0% la locuințe și TVA 0% la publicitate.

Grindeanu a mai spus că unele din măsurile nerealizate au termen de finalizare în anul 2018 sau sunt fără termen de realizare. Totodată, premierul a mai spus că i s-a reproșat faptul că nu a îmbunătățit relațiile cu Rusia.

„E păcat pentru membrii Guvernului din care fac parte și e păcat pentru români. Eu cred că PNL, USR și președintele Klaus Iohannis sunt invidioşi pentru serviciul pe care PSD l-au făcut. CEx-ul le+a făcut un cadou prin modul în care astăzi au prezentat acest raport de evaluare și s-a inventat o opoziție la Guvern în interiorul PSD-ului”, a mai spus premierul.

Sorin Grindeanu a mai spus că va rămâne în PSD, unde este membru de 21 de ani. „Forța acestui partid nu este dată de CExN și de 60 de oameni, pe care îi respect. Forța acestui partid este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu covingere în 1996 și rămân cu aceeași convingere”, a spus Grindeanu.

Întrebat cum va primi o garanție că președintele Klaus Iohannis va numi un premier tot din PSD, Grindeanu a spus: „Am înțeles că Guvernului i s-a retras sprijinul politic și că tot dânșii (liderii PSD şi ALDE – n.r.) vor face aceste demersuri. Îmi doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru”.

Răspunzând unei întrebări primite de la un jurnalist, Sorin Grindeanu a spus că, dacă ar fi să dea timpul înapoi, ar accepta funcția de premier, dar în alte condiții: nu ar mai accepta ca președintele PSD să fie cel care alege membrii Guvernului.

Liviu Dragnea a declarat, miercuri seara, după ședința Comitetului Executiv Național, că este o acțiune în premieră, când un partid are curajul să facă o radiografie și să ia o decizie. ”Premierul ne-a spus că putem să îl și excludem din partid că nu îl mai interesează”, a mai spus Dragnea. PSD este pregătit să formeze un nou guvern, cu ALDE, anunță liderii celor două partide din coaliția de guvernare. În ședința Comitetului Executiv Național, PSD și ALDE au votat retragerea sprijinului pentru Guvernul Grindeanu. Premierul Sorin Grindeanu a spus, în ședință, că va demisiona dacă și președintele PSD Liviu Dragnea va face același lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și