Preţurile au crescut vertiginos odată cu numărul cazurilor de gripă. O mască medicală care înainte costa numai 50 de bani a ajuns acum 2 lei. De patru ori mai mult. Dar asta dacă mai ai norcul să găseşti. În multe farmacii, stocurile s-au epuizat.

Pe internet preturile sunt de 20 de ori mai mari. La mare căutare sunt şi suplimentele pentru imunitate, pentru care clienţii plătesc şi câteva sute de lei.

Medicii atrag însă atenţia că vaccinul antigripal rămâne cea mai sigură metodă de preventţie.

ADRIAN MARINESCU, medic Spitalul de Boli Infecţioase "Matei Balş": Nu există lucruri care de pe o zi pe alta să crească imunitatea. Niciodată nu vom înlocui vaccinul antigripal sau un tratament pentru gripă cu diverse medicamente din plante.

Cei care vor să evite spitalele pot face testul gripal acasă. Pentru 250 de lei, un asistent medical vine la domiciliul pacientului. În doar 10 minute, se poate afla rezultatul.

ROXANA SÎRBU, asistent de urgenţă: În ultima perioadă au fost destul de multe cereri, în primul rând pentru copii, dar şi pentru adulţi. Testul trebuie făcut de la primele simptone. Trebuie să treacă 24 de ore neapărat, dar nu mai târziu de 48 de ore.

Săptămâna aceasta, numărul pacienţilor cu infecţii respiratorii acute a crescut cu aproape 60% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut.

Citește și

loading...