„În fiecare spital din lume există infecţii nozocomiale şi acest lucru nu ţine neapărat de utilizarea unui anumit dezinfectant sau a altuia. La nivel de România, anul trecut au fost 57.000 de cazuri. Nu putem spune că sunt din cauza dezinfectanţilor. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare există o proporţie de 1,5% de infecţii nozocomiale.

Anul trecut au fost aproximativ 17-18 infecţii nozocomiale, iar în ultimii ani nu am înregistrat nicio creştere în acest sens. Sunt lucruri «normale» care se întâmplă într-un spital. Totul constă în minimizarea acestora, eliminarea lor neputându-se face. Noi nu am avut decese din cauza infecţiilor nozocomiale. Chiar am făcut o statistică în acest sens. Dar costurile unui spital pentru a trata o infecţie nozocomială sunt extraordinar de mari. De aceea, pentru noi este important să avem medii sterile acolo unde este nevoie”, a declarat ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Noile produse au avizul ministerului

Referitor la scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma, conducerea spitalului a precizat că unitatea a folosit un singur produs, timp de opt ani de zile. În cadrul testelor de autocontrol realizate de spital nu s-au constatat niciodată probleme, dar unităţile spitaliceşti sunt abilitate să verifice doar eficienţa acestor produse şi nu compoziţia lor.

„Noi am avut un singur produs de la Hexi Pharma, care şi-a dovedit eficienţa. La testele de autocontrol care se fac în spital nu s-au constatat probleme. Nu am avut probleme nici cu produsul respectiv. Noi din 2008 am folosit acelaşi produs, respectiv Suprasept, iar anul acesta s-a schimbat denumirea în Hexisept. Noile produse folosite acum au avizul Ministerului Sănătăţii de biocid, prin urmare noi nu putem decât să verificăm eficienţa şi nu compoziţia substanţei în sine. Săptămâna trecută, am făcut teste de autocontrol şi sanitaţie la noii dezinfectanţi şi nu au fost probleme la ceea ce folosim acum”, a explicat Sorina Pintea. Contractul cu firma în cauză a expirat la scurt timp după declanşarea scadalului la nivel naţional, iar Hexi Pharma nu s-a mai prezentant la noua licitaţie.

Procesul de dezinfectare are mai multe etape

Conducerea spitalului a precizat că dezinfectantul Hexi Pharma era folosit doar într-o etapă în procesul de dezinfectare şi sterilizare a materialelor sanitare, iar riscul unor infecţii este mult diminuat în momentul în care se respectă ca la carte protocoalele în acest sens.

„Există un caiet de sarcini care este copiat din norme pentru astfel de produse. În norme este reglementat ce trebuie să conţină un dezinfectant şi cred că fiecare spital a făcut acest lucru, adică a copiat cuvânt cu cuvânt din norme. Precizăm că dezinfectantul Hexi Pharma era parte dintr-o etapă

a procesului de dezinfectare, care presupune mai multe proceduri.

Dacă curăţarea s-a făcut bine, dacă s-a folosit detergentul enzimatic corespunzător şi abia apoi s-a dat cu dezinfectant, categoric nu sunt probleme. Iar la instrumentarul de bloc operator este la fel situaţia. Acest instrumentar se curăţă, se spală, se dezinfectează şi se sterilizează. Nu se foloseşte doar dezinfectant”, a concluzionat Sorina Pintea.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și