Spre nemurire muritorii cată...
Știri Sighet247.ro: Spre nemurire muritorii cată...

Motto:
În om murirea coexistă
cu-ndivinata nemurire,
ca după moarte s-aibă parte
de-a vieții dreaptă cumpănire.

Spre nemurire muritorii cată... Întreaga dramă existențială a omului se derulează în trei mari acte, fiecare dintre ele cu întrebările specifice (întrebări rămase fără răspunsuri logic acceptabile, cu toate că sunt de-o vârstă cu omenirea rațională):

1)Nașterea sau apariția existentului, implicit a vieții, cu sâcâitoarea și, aparent, interminabila dispută dintre creaționism și evoluționism este primul act al dramei. Cu următoarele trei precizări, adevărate pietre de moară, pe care și cu alte ocazii (vezi recentul articol Că este sau nu este omul de acord, Dumnezeu există la modul absolut!) le-am atârnat de gâtul evoluționismului:

a)În urmă cu mai bine de un secol, chimistul și biologul francez Louis Pasteur a dovedit experimental că „viața nu poate să provină decât din viața preexistentă” și de-atunci, cu toate eforturile depuse de adversari, nimeni n-a putut să demonstreze că lucrurile stau altminteri.

b)Înșiși evoluționiștii admit că șansa de formare din întâmplare a unei molecule proteice în „supa organică” este de unu la 10 ridicat la puterea 113 (1 urmat de 114 zerouri). Adică ceva cu totul și cu totul neglijabil, matematicienii admițând că poate fi considerat „niciodată realizabil” orice eveniment cu șansa de unu la 10 ridicat la puterea 50 (1 urmat de 51 de zerouri). Unde mai punem faptul că pentru buna funcționare a celulei vii sunt necesare circa 2000 de proteine, că fiecare celulă este în sine o lume (numără până la 200.000 de miliarde de molecule) și că instrucțiunile înscrise în ADN-ul unei singure celule ar putea umple o mie de volume, cu 600 de pagini fiecare!

În paranteză fie spus, organismul nostru conține peste 100.000 de miliarde de celule, fiecare dintre ele funcționând aidoma unui oraș fortificat (ordinea este asigurată de un „guvern central genetic”), viața noastră și a tuturor formelor viului fiind rezultatul fenomenalei colaborări dintre ele în cadrul organelor și sistemelor care alcătuiesc entitatea.

c)Deoarece formele de viață se reproduc numai potrivit speciei lor (mutațiile sau variațiile în jurul unei medii nu sunt decât varietăți în interiorul speciei, nicidecum transformări în altă specie) și deoarece formele de viață foarte complexe apar brusc și pe deplin dezvoltate, iar între familiile biologice nu s-au descoperit verigi intermediare, toate acestea ne obligă să respingem ca nefondată teoria oamenilor-maimuțe. Da, căci aidoma tuturor speciilor, oamenii s-au reprodus și continuă să se reproducă numai în cadrul și potrivit speciei din care fac parte, oricît de largă ar fi paleta varietății lor naturale (forma craniului, înălțimea, culoarea etc.). Spun „varietăți naturale” pentru a le deosebi de „varietățile artificiale”, acele monstruoase creații ale ingineriei genetice, care – prin nechibzuința preaștiințificilor ce-și vâră nasul unde nu le fierbe oala – pot fi o serioasă problemă pentru întreaga specie umană.

2)Al doilea act al dramei omenești îl reprezintă existența propriu-zisă (viața conștientă de finitudinea ei), dimpreună cu toate acele întrebări despre lume, societate și gândire, care – funcție de instrumentele utilizate (observație, experiment, raționament), de scopul urmărit și de răspunsurile oferite – se constituie în marile compartimente ale activității umane: religie, filosofie, știință, artă.

Evident, este actul cel mai întins și, totodată, cel mai consistent al omenirii la capitolul realizări teoretice și practice. Da, căci conștient sau inconștient, voluntar sau involuntar, direct sau indirect, tot omul (până și truditorul cu brațele) are ca scop „nemurirea” aparențială încă de-aici, din timpul rău și bolnav în care urmașii lui Adam au fost pedepsiți de Dumnezeu să-și târâie zilele îmbibate cu suferință, iluzii și speranțe: cei mai mulți aspiră la nemurire prin intermediul familiilor (forma cea mai veche, cea mai simplă, dar și cea mai mitologic-imprecisă de neuitare a înaintașilor consângeni pe cale orală sau cu ajutorul documentelor), unii prin fapte și ziceri memorabile (înainte martirii și eroii, astăzi vedetele și campionii), iar alții (geniali reformatori, gânditori, artiști și cercetători) dobândindu-și cu vârf și îndesat dreptul la nemurire în memoria colectivă a omenirii.

3)În sfârșit, cel de-al treilea act al dramei omului îl constituie moartea. Cum spuneam, omul are conștiința sfârșitului său („Toți oamenii sunt muritori”, „Nașterea nu este obligatorie, însă-i musai a muri”, „C-o moarte toți suntem datori” etc.), fapt esențial care-l deosebește de toate celelalte viețuitoare și-i înalță viața la rangul de existență.

Dar oricât ar fi el de înțelept și, ca atare, de pregătit pentru moarte („Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, ne spune Eminescu), totuși, din pricina acelei instinctive cramponări de viață, ce taina viului îngroașă, nu-i cu putință să nu simtă fiori când ceasul din urmă se apropie. Poate că au dreptate cei care susțin că adevăratul motiv al groazei omului nu-l reprezintă sfârșitul său fizic, ci nepătrunsa veșnicie ce urmează pentru esența lui spirituală...

De unde necontenitele exerciții de imaginație, cu conținut mitologico-religios și filosofic privind începuturile lumii, infinitatea existenței, misterul de nepătruns al vieții și moartea, toate constituindu-se în însăși coloana vertebrală a culturii universale.

Cupa României – CS Minaur vs. ACSF Comuna Recea în faza a treia națională
Ucrainenii ridică un gard din sârmă ghimpată la granița cu România. În zona Lunca la Tisa - Valea Vișeului lucrările sunt finalizate
FOTO & VIDEO: SIGHET - Un autoturism a avariat o țeavă de gaz pe strada Zimbrului, existând riscul de explozie
Carmen Dan: „Ancheta internă a Jandarmeriei a identificat 10 jandarmi, posibili autori ai unor fapte de natură penală”
Doi cetățeni cercetați pentru contrabandă și peste 15.000 pachete țigări confiscate
Maramureș - Copii abandonați în anul 2017
Peste 800 de români au fost uniţi prin valorile străbune în Săpânţa
Vești bune - A început sezonul reducerilor pe litoral
JANDARMINERIADA - După ce ieri a decedat un protestatar, alt protestatar, cu piciorul găurit de proiectil, infectat cu bacterie clostridium
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş marţi, 21 august 2018
SUB SEMNUL MARII UNIRI - Festivalul de muzică, artă medievală și folk ediția 2018 s-a încheiat duminică seara
La mulți ani, Csillik Zoltan!
Pedepse mai dure pentru șoferii care urcă băuți sau fără permis la volan
BACALAUREAT - Doi eliminați și foarte mulți absenți în Maramureș, la prima probă
Colaborarea între Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş şi Căpitănia de Poliţie a Judeţului Szolnok, Ungaria, continuă
Peste 100 de acţiuni organizate de poliţiştii maramureşeni pentru protejarea fondului forestier
ISU - Incendii de vegetație uscată și case mistuite de flăcări la Fânațe și Vișeu de Sus
SARASĂU - Un cetățean din Kazahstan, oprit din drumul său ilegal spre Spațiul Schengen
Tarom a anunţat data primului zbor de pe Aeroportul Internaţional Maramureş
Atac armat la ambasada SUA din Ankara. Este stare de alertă în capitala Turciei
BAC 2018 sesiunea a doua. Bacalaureatul de toamnă începe azi cu proba scrisă la română
Mașinile cu volan pe dreapta nu mai pot fi înmatriculate în România
Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 19 august 2018. Care sunt numerele câștigătoare
METEO - Vremea în Maramureş pentru luni, 20 august
FOTO - A doua zi de Festival Medieval și Folk, un spectacol pe cinste
MFP organizează o nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale
Cutremur cu magnitudinea 8,2 în Pacific
METEO - Vremea în Maramureş pentru duminică, 19 august
O CARTE, DUMINICA: Balade engleze
FOTO - Peste 23.000 pachete cu țigări confiscate la frontiera de nord
Urmărit internațional căutat de autoritățile din Rusia, depistat în vama Petea
Minor în vârstă de 5 ani, ascuns de mamă sub bancheta unui microbuz pentru a ieşi ilegal din România
Sigheteanca Trifoi Mihaela Ioana a obținut Medalia de Bronz la Campionatul UE de Șah pentru copii
Andronescu: „Să ajungi de la 45% la 25% e inacceptabil. Putem avea un premier mai bun”
ERAU PUȘI PE BĂTAIE - Jandarmi cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare pentru a nu putea fi identificați