Maramureşenii care suferă de paralizie cerebrală au puţine opţiuni de terapie la nivel de judeţ, iar când vine vorba de centre de zi specializate pentru ei, doar Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei mai mişcă la acest capitol.

„La nivel de Maramureş, nu există niciun serviciu de acest gen, de îngrijire la domiciliu. Sunt servicii de îngrijire la domiciliu de tip medical mai mult, dar ele nu fac mare lucru pe partea de recuperare. Iar dacă se lucrează şi pe recuperare, nu se lucrează la nivelul la care este nevoie. Mai sunt serviciile publice de tipul spitalelor, ca de exemplu Spitalul din Borşa, care este specializat pe recuperare, sau mai sunt servicii de acest gen la Spitalul Judeţean Baia Mare. Dar, de exemplu, noi, la asociaţie, avem acum patru kinetoterapeuţi, iar Spitalul Judeţean are doar doi la recuperare copii, pe partea de ambulator. Noi vorbim de copii pentru că ne referim la dezvoltarea mentală, care nu este echivalentă cu dezvoltarea biologică.

La servicii de tip centru de zi, sunt câteva în Baia Mare şi unul în Sighetu Marmaţiei, iar mare lucru nu mai este în judeţ. Ori, acel procent de 3% de persoane cu dizabilităţi este relativ uniform distribuit şi asta înseamnă că apar inclusiv cazuri în mediul rural şi în oraşele mai mici, unde serviciile lipsesc”, a declarat Daniel Filipaş, reprezentantul unei asociaţii de profil.

„Mulţi dintre ei nu vorbesc sau vorbesc foarte greu”

În cazul maramureşenilor cu paralizie cerebrală, predomină copiii, care se nasc cu această afecţiune sau se îmbolnăvesc în primele luni de viaţă. În unele cazuri, micuţii nu-şi pot controla mişcările sau au dificultăţi de mers şi vorbit, motiv pentru care au nevoie permanentă de îngrijire. Dincolo de problemele de sănătate însă, micuţii ajung să se bucure şi de cel mai mic progres înregistrat şi apreciază fiecare gest făcut spre binele lor. „Cei mai mulţi au o spasticitate ridicată, unii chiar au mişcările mai puţin controlate. Unii pot să fie şi flasci, iar muşchii să le fie mai moi şi să nu poată să-şi susţină mişcările. La cei mai mulţi se reflectă în mişcare: de la mers, la apucat, prins, ţinut, menţinerea poziţiei şi până la înghiţit sau comunicat chiar.

Mulţi dintre ei nu vorbesc sau vorbesc foarte greu. La unii mai sunt asociate şi alte tipuri de probleme. În general, fiind o porţiune din creier paralizată şi care nu funcţionează, de multe ori există dificultate şi în gândire. Fie că se reflectă în dificultăţile de vorbire, de exprimare, de înţelegere, fie în cele legate de educaţie sau de relaţionare. Dincolo de toate aceste probleme însă, este vorba de oameni frumoşi şi curaţi. Sunt mai puţin atinşi de făţărnicie, de răutate, de invidie. Sunt copii şi tineri frumoşi, care se bucură de orice primesc de la viaţă şi orice lucru frumos care se întâmplă pentru ei şi cu ei, fie că e vorba de o ieşire, de un prieten pe care şi-l fac sau de un lucru sau o activitate pe care ei o fac”, a concluzionat Daniel Filipaş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și