În aceste condiţii, şi în judeţul Maramureş se impune intensificarea măsurilor de siguranţă, pentru prevenirea eventualelor cazuri de îmbolnăvire a porcilor. Se menţine interzicerea circulaţiei porcinelor din gospodăriile populaţiei, de la şi către târgurile de animale şi este necesară supravegherea efectivelor de porcine, în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri.

Se va intensifica, în perioada următoare, supravegherea circulaţiei porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către reprezentanţi ai IPJ, respectiv DSVSA, în vederea evitării comerţului ilegal de porcine. Este impusă interdicţia intrării în România a bagajelor care conţin carne de porc sau preparate din carne de porc din Ucraina şi Republica Moldova.

Se impune închiderea tuturor târgurilor de animale şi a aglomerărilor de animale, fiind nevoie şi de informarea gestionarilor fondurilor de vânătoare despre evoluţia focarului de PPA şi interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreţi. Este impusă şi obligativitatea de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreţi sau mortalităţi. Medicii veterinari din comunele de frontieră vor inspecta periodic exploataţiile cu porcine, vor identifica porcii existenţi şi vor comunica proprietarului restricţiile stabilite pentru aceasta perioadă, raportând zilnic către DSVSA acţiunile şi măsurile întreprinse.

„Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase”, a punctat Dănuţ Crişan, directorul DSVSA Maramureş.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau la DSVSA judeţeană.

Controale intensificate la vamă

Vasile Pop, director adjunct al DSVSA Maramureş, a explicat că discuţii pe această temă au avut loc la Botoşani chiar zilele trecute, la acestea luând parte şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş.

„Ideea este că nu se intră în România cu niciun fel de produse din carne. Despre orice caz posibil suspect noi trebuie să fim anunţaţi de Poliţia de Frontieră şi Vamă”, a menţionat Vasile Pop.

La nivelul Biroului Vamal de Interior Sighetu Marmaţiei, controalele s-au intensificat de când cu focarele de pestă porcină din Ucraina. Oficialii Biroului au precizat că astfel de produse din carne se găsesc, de regulă, la cetăţenii ucraineni care vor să ajungă la muncă în Cehia şi vin de acasă cu produse din carne (chiftele sau şniţele). Aceste produse se confiscă, în cele din urmă.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și