Ungaria a ameninţat că va bloca primirea Ucrainei, în timp ce alte ţări pun diferite condiţii.

Comisia Europeană a propus începerea negocierilor cu Kievul în martie sau imediat ce sunt îndeplinite condiţiile finale, dar decizia se va lua la reuniunea la vârf a liderilor europeni.

Marţi nu se va stabili nimic definitiv, dar se va discuta propunerea de acord pentru summit, unde se aşteaptă şi aprobarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027. Tatonările între membrii UE vor oferi însă indicii despre probabilitatea ca la întâlnirea de săptămâna viitoare să se dea undă verde aderării fostei republici sovietice, care rezistă din februarie anul trecut în faţa invaziei ruse.

Diplomaţi şi alţi oficiali din UE au afirmat că prima versiune a acordului va suferi cu siguranţă modificări, arată Reuters. Documentul iniţial, consultat de această agenţie, conţine formularea: "Consiliul European decide să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina şi cu Moldova".

Conform aceluiaşi text, Georgia va primi statutul de candidată la UE "pe baza înţelegerii" ca guvernul de la Tbilisi să implementeze unele condiţii, iar Bosnia-Herţegovina este "gata să înceapă negocierile de aderare la UE (...) după ce se realizează gradul necesar de îndeplinire a criteriilor pentru a deveni membră".

Toate aceste decizii necesită susţinerea unanimă a celor 27. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a declarat însă luni unor jurnalişti că "după aprecierea noastră nu este îndeplinită nicio condiţie pentru ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare" şi a insistat: "Cum putem discuta despre aderarea unei ţări care a fost în război în ultimii doi ani, cu o administraţie publică funcţională doar datorită fondurilor străine, cu nivelul de corupţie, cu 20% din ţară ocupată (...) Cum poate cineva să sugereze că ţara este gata de negocieri pentru aderare?"

Comisia Europeană a anunţat zilele trecute că ar putea debloca fonduri europene de miliarde de euro pentru Ungaria - un gest apreciat în general ca o încercare de a convinge Budapesta să cedeze. Finanţarea europeană a fost blocată din cauza îngrijorării privind statul de drept şi chiar corupţia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o vizită la Budapesta săptămâna trecută, dar nu a apărut imediat niciun indiciu că ar fi reuşit să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orban în privinţa Ucrainei. Un diplomat european a afirmat, potrivit Reuters, că Michel a plecat "cu mâna goală".

Un oficial din UE a apreciat luni că este "foarte, foarte greu" de ajuns la un consens privind începerea negocierilor cu Ucraina.

Situaţia este complicată şi mai mult de cererea unor state membre ca în schimbul sprijinului lor pentru Ucraina la summit să se facă progrese în perspectivele de aderare ale Georgiei şi Bosniei-Herţegovina, arată alte surse ale Reuters de la Bruxelles.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și