"În mare, cifra aproximativă pentru minorităţile din România este de peste 30 de milioane de euro, să ne înţelegem, pentru aproximativ două milioane de minoritari în România. Cifra pentru cei 10 milioane de români din afara frontierelor României, cifra alocată prin Departamentul pentru Românii de Pretutindenii, este de un milion de euro. Situaţia este foarte gravă şi arată dezinteresul profund al autorităţilor române vizavi de minorităţile româneşti din afara frontierelor", a declarat, miercuri, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP).

Conform lui Popescu, în Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, trăiesc 160.000 de români, pentru care statul bulgar nu acordă fonduri deloc, pentru că nu îi recunoaşte ca minoritate naţională. În schimb, în România, minoritatea bulgară, formată din 10.000 de persoane, este reprezentată în Parlament, beneficiază de grădiniţe şi de liceu cu predare în limba maternă, biserică, mijloace mass-media, activităţi culturale în limba bulgară şi de un buget de aproape 400.000 de euro.

"Cea mai privilegiată minoritate din România este cea maghiară, formată din peste 1,2 milioane de persoane”, susţine Popescu.

Eugen Popescu a mai spus că România este unul dintre puţinele state din Europa şi "cu siguranţă" singurul din UE care nu acordă suficientă asistenţă românilor din afara frontierelor, încălcând una dintre prevederile Constituţiei, potrivit căreia statul român este obligat să acorde ajutor şi asistenţă românilor care trăiesc în alte ţări.

El a amintit că, în prezent, sunt două comunităţi româneşti extrem de grav afectate, românii din regiunea Odessa, în sudul Basarabiei, care sunt o comunitate strategică pentru statul român privind în perspectiva evoluţiilor geopolitice de pe teritoriul Ucrainei, şi românii din Timoc.

Citește și