"Aceste rezultate arată că pierzând în greutate doar 5% se obțin mai multe beneficii pentru sănătate", a spus dr.Samuel Klein, director al centrului de nutriție umană de la Universitatea Washington din St Louis (Missouri), care a publicat acest studiu în versiunea online a revistei.

"Recomandările actuale pentru tratamentul obezității sunt de a reduce greutatea între 5% și 10%, dar pierderea a 5% din greutate este mult mai ușor de făcut, astfel încât acești pacienți ar trebui să se concentreze pe acest procent", a explicat el.

Studiul, realizat pe 40 de persoane obeze, a arătat că reușind această modestă pierdere în greutate, pacienții reduc semnificativ riscul de diabet și de boli cardiovasculare, ameliorând în același timp funcția metabolică a ficatului și a altor țesuturi.

Cercetătorii au cerut unora dintre subiecți, selectați aleatoriu, să-și mențină greutatea corporală, în timp ce altora le-au indicat să urmeze o dietă astfel încât să piardă 5%, 10% sau 15% din greutatea lor corporală.

În cadrul acestui studiu, un număr de 19 voluntari și-au redus greutatea cu 5% și funcțiile celulelor lor secretoare de insulină s-au ameliorat. Insulina este produsă de pancreas pentru a ajuta la controlarea nivelului de glucoză din sânge și pentru a preveni diabetul. Scăderea cu 5% a greutății corporale a dus, de asemenea, la o reducere a masei adipoase totale din organism și în mod semnificativ la mai puțină grăsime în ficat.

Alți nouă participanți au continuat să piardă din greutatea corporală oprindu-se în cele din urmă la 15%. Această scădere în greutate a avut efect mai mare asupra producției de insulină și a capacității de reacție a mușchilor la acest hormon, în comparație cu grupul care a pierdut numai 5% din greutate. Cu toate acestea, pierderea mai mare în greutate nu a dus la nici o diferență în ceea ce privește ficatul și masa adipoasă.

"Continuarea pierderii în greutate este un lucru bun, dar nu toate organele răspund în același mod", a atras atenția dr.Klein.

"În timp ce țesutul muscular continuă să răspundă mai mult la pierderea mai mare în greutate, ficatul și țesutul adipos ajung la beneficiile optime cu o reducere a greutății de 5%", a conchis specialistul citat de AFP.

Citește și

Comentarii