Potrivit deciziei instanţei supreme, legea încălca dreptul constituţional de liberă exprimare al medicilor, respectiv al unităţilor medicale. Judecătorul Catherine Eagles a declarat că statul nu are „puterea să constrângă un furnizor de servicii medicale să răspândească mesajul său ideologic, acela de a promova ducerea la termen a unei sarcini”. Legea „îl obligă pe furnizor să acţioneze ca un curier al statului şi să disemineze mesajul statului, care descurajează avortul, însă cu vocea furnizorului, în timpul unei proceduri şi în anume împrejurări care ar putea face să pară că mesajul este al unităţii medicale şi nu al statului”, se arată în decizia judecătorului, citată de reuters.com.

Curtea Supremă de Justiţie a SUA a legalizat avortul în întreaga ţară în 1973, însă statele mai conservatoare au adoptat, mai ales în ultimii ani, o serie de legi prin care au căutat să impună diverse restricţii vizavi de procedura întreruperii sarcinii.

În Carolina de Nord legea impunea ca ecografia, cu descriere detaliată şi însoţită de bătăile inimii fătului, să fie realizată cu cel mult 4 ore înainte de avort, chiar dacă femeia însărcinată ar fi refuzat, ea fiind liberă să ignore explicaţiile şi să nu se uite la imaginea fătului.

Legea a fost contestată de organizaţia American Civil Liberties Union, ai cărei membri au primit cu bucurie decizia instanţei supreme de săptămâna aceasta. „Hotărârea judecătorească de astăzi protejează drepturile femeilor şi ale medicilor de planurile ideologice ale parlamentarilor extremişti”, a declarat Jennifer Rudinger, directorul executiv al ACLU, citat de cnn.com.

Statul Oklahoma a pierdut recent o bătălie similară, în încercarea de a le impune unităţilor medicale să facă o ecografie înainte de avort. Legea a fost declarată neconstituţională de mai multe instanţe de judecată, iar apelul statului a fost respins de Curtea Supremă.


Preluare: Yahoo NEWS

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și