"Am spus foarte clar că îi vom vâna pe teroriștii care ne amenință țara, oriunde ar fi", a afirmat miercuri Obama, într-un discurs televizat la Casa Albă, în ajunul comemorării a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2011. "Acest lucru înseamnă că nu voi ezita să acționez împotriva SI în Siria, precum și în Irak", a adăugat el, fără a oferi niciun indiciu privind calendarul acțiunilor.

"Acesta este un principiu de bază al președinției mele: dacă ameninți America, nu vei fi niciodată în siguranță", a mai spus liderul de la Casa Albă.

De la 8 august, forțele americane au desfășurat peste 150 de atacuri aeriene în Irak împotriva pozițiilor jihadiste. "În colaborare cu guvernul irakian, ne extindem acțiunile dincolo de protejarea compatrioților noștri și de misiunile umanitare și vom viza Statul Islamic pentru a susține forțele irakiene în ofensiva lor", a declarat președintele american.

"Obiectul nostru este clar: vom slăbi și, pe termen lung, vom distruge Statul Islamic", a subliniat Obama, adăugând că jihadiștii sunniți care au decapitat doi jurnaliști american aparțin "unei organizații teroriste care nu are altă viziune decât să comită masacre împotriva tuturor celor care i se opun".

"Acești teroriști sunt unici în brutalitatea lor. Execută prizonieri. Ucid copii. Pe femei le fac sclave, le violează și le forțează să se căsătorească. Amenință minoritățile religoase cu genocidul. În aceste acte barbare, au asasinat doi jurnaliști americani, Jim Foley și Steven Sotloff", a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

"Statul Islamic nu este islamic. Nicio religie nu cauționează uciderea de nevinovați, iar marea majoritate a victimelor SI sunt musulmani", a adăugat el.

Reafirmând că desfășurarea de trupe americane de luptă pe teren este exclusă, Obama a anunțat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari în Irak pentru a sprijini forțele irakiene și kurde cu echipamente, instruire și informații secrete.

În acest discurs de un sfert de oră, președintele americana făcut apel la Congres să-i ofere mai multe resurse pentru „a-i echipa și antrena” pe rebelii sirieni moderați. Semn al sensibilității politice a subiectului, republicanii se vor reuni joi dimineață cu ușile închise pentru dezbate drumul de urmat.

Obama, care și-a afișat întotdeauna dorința de a întoarce pagina unui deceniu de război, a dat asigurări că această campanie se va inspira din cele desfășurate de ani de zile împotriva islamiștilor în Yemen sau Somalia și că va fi fundamental diferită de războaiele din Afganistan și Irak, inițiate de predecesorul său, George W. Bush.

Dacă atacurile de până acum din nordul Irakului s-au dovedit hotărâtoare în preluarea din nou a controlului de către armată și forțele kurde asupra unor sectoare, administrația Obama se află într-o poziție mult mai delicată în Siria, unde are un dușman comun cu președintele Bashar al-Assad.

"În această luptă împotriva SI, nu ne putem baza pe regimul lui Assad, care își terorizează poporul, un regim care nu va mai avea niciodată legitimitate", a spus Obama.

Într-o conversație telefonică avută miercuri, înainte de discursul de la Casa Albă, Obama și regele Abdullah al Arabiei Saudite au subliniat că o opoziție siriană moderată mai puternică este esențială pentru a face față jihadiștilor, dar și regimului Assad, "care a pierdut orice legitimitate".

La Bagdad, secretarul american de stat John Kerry, care a început un turneu destinat că creeze o coaliție internațională împotriva jihadiștilor, a afirmat miercuri că armata irakiană, care a întâmpinat dificultăți în fața avansului SI în ultimele luni, va fi reconstruită și antrenată cu ajutorul SUA și al altor țări.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și