Audierea este programată la ora locală 15.30 (19.40 GMT), iar adolescentul musulman de origine cecenă va fi prezent la tribunalul federal de la Boston (nord-estul SUA), a confirmat o purtătoare de cuvânt a procurorului pentru agenţia de presă franceză. În cadrul acestei prime audieri, lui Ţarnaev îi vor fi prezentate cele 30 de capete de acuzare reţinute împotriva sa, iar acuzatul va trebui să răspundă „vinovat sau nevinovat”, a adăugat Christina Dilorio-Sterling.

Dublul atentat de la linia de sosire a Maratonului de la Boston, la 15 aprilie, a făcut trei morţi şi 264 de răniţi. Unii dintre răniţi au suferit amputări ale uneia sau ambelor gambe. Djohar Ţarnaev, care a primit cetăţenia americană anul trecut, este acuzat că a pregătit şi declanşat, alături de fratele său mai mare Tamerlan, cele două bombe artizanale, plasate în oale sub presiune.

Tamerlan, cel mai radical dintre cei doi fraţi, care exercita, aparent, o influenţă puternică asupra lui Djohar, a fost ucis la 18 aprilie într-un schimb de focuri cu poliţia în suburbia Watertown a oraşului Boston. Zona a fost apoi închisă o zi întreagă, în timp ce poliţia desfăşura o amplă operaţiune de căutare a lui Djohar, care a fost găsit, grav rănit şi neînarmat, ascunzându-se într-o barcă dintr-o curte.

Cu puţin înainte, potrivit unor documente judiciare, tânărul însemnase pe un perete interior al bărcii motivele actului său: „guvernul american îi ucide pe civilii noştri nevinovaţi. Nu mai suport să văd cum acest rău rămâne nepedepsit. Noi, musulmanii, formăm un singur organism, dacă faceţi rău unuia dintre noi, faceţi rău tuturor”. „Nu îmi place să ucid civili nevinovaţi. Islamul o interzice (...) însă încetaţi să-i omorâţi pe nevinovaţii noştri şi ne vom opri şi noi”, a mai scris Djohar Ţarnaev, acuzat şi de uciderea unui poliţist, Sean Collier, în timpul operaţiunii de căutare a autorităţilor.

Cea mai mare provocare pentru avocatul lui Ţarnaev, Miriam Conrad, va fi să îl salveze pe acesta de la pedeapsa capitală, a afirmat pentru Reuters Walter Prince, un fost procuror federal din Boston. „Bănuiesc că Miriam va începe mâine (miercuri) cu încercarea de a-i schimba imaginea şi de a-l face să pară un tânăr normal, obişnuit, îngrijit”, a continuat acesta, apreciind că audierea lui Djohar - în aceeaşi clădire unde se desfăşoară şi procesul mafiotului James Whitey Bulger - va fi scurtă, iar acuzatul va pleda, probabil, nevinovat.

Stabilit la Boston la vârsta de opt ani, alături de familia sa provenită din Daghestan, Djohar studia şi locuia în campusul Universităţii de la Massachusetts (U-Mass). Tânărul era considerat bine integrat, avea prieteni, frecventa sala de sport din campus şi îi plăcea să se distreze. Ţarnaev a fost însă profund marcat de istoria sa familială, mutat pe când era copil din Caucazul de Nord până în Kârgâzstan, înainte de a emigra în SUA în 2002.

Părinţii săi s-au mutat ulterior înapoi în Daghestan, republică afectată de mai mulţi ani de o rebeliune islamistă armată, unde Tamerlan petrecuse anul trecut cinci luni.

Cei doi fraţi ar fi construit bombele artizanale pe baza instrucţiilor din revista online Inspire, publicată de Al-Qaida, potrivit actului acuzării. Ei urmăreau, de asemenea, predicile islamistului radical american de origine yemenită Anwar Al-Aulaqi, membru al organizaţiei teroriste ucis în septembrie 2011 de o dronă americană, conform aceleiaşi surse.

Din cele 30 de capete de acuzare reţinute împotriva sa, între care „utilizarea unei arme de distrugere în masă care a cauzat moarte” şi „atentat în loc public care a cauzat moarte”, 17 sunt pasibile de pedeapsa capitală sau închisoare pe viaţă.

Pedeapsa cu moartea este rară la nivel federal. În prezent, 60 de condamnaţi îşi aşteaptă execuţia, fiind executate doar trei persoane din 1988.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și