Parte din ancheta se concentreaza pe achizitiile publice ale administratiei locale, in jurul carora se presupune ca s-au facut afaceri dubioase, aducatoare de beneficii personale actualului edil. Volumul muncii este foarte mare, pentru ca numarul contractelor care trebuie verificate de catre procurorii anticoruptie este semnificativ, in conditiile in care ancheta se intinde si pe mandatul anterior al lui Catalin Chereches, obtinut dupa condamnarea si incarcerarea fostului primar, Cristian Anghel.

Numai in decursul anului 2012 si a lunilor scurse din 2013 s-au organizat peste 20 de achizitii publice, dupa cum reiese de pe site-ul Primariei Baia Mare, unele avand valori insemnate. ZiarMM.ro va prezinta, in ordine invers cronologica, anunturile de achizitii ce se regasesc pe site-ul municipalitatii, verificate acum, alaturi de altele, de reprezentantii DNA Cluj, pentru a strange probe la dosarul in care Catalin Chereches este acuzat de urmatoarele infractiuni: luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o indeplineste.

Intr-un anunt adaugat in data de 24 mai 2012, Primaria Baia Mare a anuntat ca organizeaza licitatie, in 11 mai, obiectul achizitiei fiind: Servicii de audit aferente implementarii proiectului “Extinderea Colegiului Economic Nicolae Titulescu” (CENT) Baia Mare – furnizarea echipei de proiect a informatiilor necesare pentru asigurarea implementarii financiare a proiectului in concordanta cu cerintele legale.

O zi mai tarziu s-au publicat sapte anunturi, unele privitoare la licitatii deja expirate. Este si cazul anuntului care privea atribuirea contractului de executie a lucrarilor de extindere si reabilitare/modernizare a Colegiului Economic “Nicolae Titulescu” (CENT) Baia Mare, prin construirea unei aripi la corpul principal si etajarea acestuia. Deschiderea ofertelor s-a anuntat pentru 17 aprilie, dar publicarea pe site-ul primariei s-a facut in 25 mai.

Tot in aceeasi zi s-a facut publica invitatia la licitatia de proiectare si executie a unui skate parc in municipiul Baia Mare programata pentru 29 mai 2012, dar care intre timp a fost anulata.

Procedura anulata scrie si in dreptul anuntului prin care primaria a licitat servicii de informare si publicitate, mai precis dorea sa plateasca pentru elaborarea si administrarea unui website, a doua filme de scurt metraj, a doua anunturi media, crearea unui banner, tiparirea si editarea unor panouri informative, pliante, pixuri, calendare, mape de prezentare si asigurarea transportului necesar efectuarii vizitelor in cadrul sitului, materiale de informare si constientizare necesare proiectului “Initierea implementarii managementului integrat al rezervatiei de castan comestibil Baia Mare si al sitului Natura 2000 ROSCI 0003”, implementat in cadrul primariei.

O achizitie cu probleme s-a dovedit si cea de echipamente de recreere si mobilier urban in Baia Mare, care a fost contestata de catre una dintre firmele participante, al carei reprezentat a acuzat modul in care s-a intocmit caietul de sarcini. Sumele din anunt sunt ametitoare, valoarea totala a loturilor licitate de catre administratie fiind de circa 40 de milioane de lei - respectiv 400 miliarde lei vechi sau 10 milioane euro - dupa cum urmeaza: lot 1 – echipamente de joaca si suprafata de protectie – 23,8 mil. lei; lot 2, aparate sport si intretinere fizica – terenuri de joaca, 6,3 milioane de lei fara TVA; mobilier urban, doua loturi in suma de 2,9 milioane de lei; foisor hexagonal de 500.000 lei. In 12 octombrie figureaza ca fiind atribuit acest contract.

Tot in perioada respectiva s-a anuntat concursul de solutii pentru reamenajarea Pietei Revolutiei, valoarea extimata fiind de 225.645 lei, dar si licitarea serviciilor de intretinere si mentinere in stare de functionare a sistemului de iluminat public pe o durata de patru ani, cu o valoare estimata la 1,44 milioane de lei, incredintat, in vara lui 2012, firmei Ilnic, care a asigurat iluminatul ornamental de pe strazile urbei, atata vreme cat era Luxten in prim-plan.

Un alt contract gras al anului trecut a privit serviciile de amenajare si intretinere a spatiilor verzi si de intretinere a parcurilor din Baia Mare, cu o durata de patru ani si cu o valoare estimata de 25 milioane de lei fara TVA, atribuit in 4 iulie celor de la Romprest.

In vara trecuta, Primaria Baia Mare a lansat procedura de achizitie publica de servicii muzicale si de divertisment, a serviciilor de organizare la scena si de pirotehnie, necesare pentru desfasurarea evenimentului “Toamna baimareana”, care, de asemenea, a dat de lucru din plin procurorilor anticoruptie, care au de descalcit acum itele colaborarilor si cooperativelor ce s-au format cu prilejul sarbatorii orasului. Valoarea estimata a achizitiei, potrivit anuntului public, a fost stabilita la aproape 800.000 de lei, cea mai mare parte fiind reprezentata de concertele la scena.

O cerere de oferta s-a cerut si pentru serviciile de informare si publicitate necesare proiectului “Initierea implementarii managementului integrat al rezervatiei de castan comestibil Baia Mare si al sitului Natura 2000 ROSCI 0003”, procedura c are a fost anulata insa. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu contractul prin care s-au achizitionat servicii de publicitate si informare pentru proiectul “Modernizarea si extinderea Centrului Social pentru persoane cu dizabilitati Phoenix Baia Mare”, realizat printr-un proiect cu fonduri europene. Contractul, cu o valoare estimata de 30.000 de lei fara TVA, a fost incredintat in 2 octombrie 2012.

A urmat la finalul anului trecut licitatia pentru organizarea altei serbari, “Iarna baimareana”, Primaria Baia Mare cumparand servicii muzicale si pirotehnice cu o valoare estimata la 322.580 de lei fara TVA. Tot in noiembrie 2012, s-a revenit la proiectul privitor la castanii comestibili, dar si in acest caz s-a renuntat temporar la el, dupa cum reiese din site-ul primariei.

Pe final de an, s-au incredintat doua contracte, unul legat de serviciile de informare si publicitate aferente implementarii proiectului „Imbunatatirea transportului public urban prin extinderea retelei de troleibuz si a infrastructurii aferente in Municipiul Baia Mare – Cartier Vasile Alecsandri”, altul, de servicii de informare si publicitate aferente implementarii proiectului „Cresterea accesibilitatii urbane prin modernizarea strazii Granicerilor din Municipiul Baia Mare”.

De la inceputul anului, pe site-ul municipalitatii s-au publicat sase anunturi de licitatie publica, dintre care cele mai recente au fost cele de cumparare a serviciilor muzicale si de divertisment, inchiriere si organizare la scena necesare pentru desfasurarea evenimentului “1 Iunie – Ziua Internationala a Copilului”, precum si a serviciilor de informare si publicitate aferente implementarii proiectului „Cresterea accesibilitatii urbane prin modernizarea strazii Granicerilor din Municipiul Baia Mare”.

Acestea sunt doar cateva dintre licitatiile primariei, pentru care a fost pusa sa raspunda si Carmen Zamfirescu, sefa Serviciului de Achizitii din Primaria Baia Mare, chemata la audieri de catre procurorii DNA, alaturi de Anca Rat, sefa Serviciului Finantari Locale. Nu au fost singurele chestionate pe aceasta tema, pentru ca s-au cerut lamuriri si de la cei care au castigat licitatiile publice, iar actele firmelor le-au fost ridicate pentru control.

Primarul Baii Mari, Catalin Chereches, a fost invinuit de DNA ca, in cursul anilor 2011 – 2013, a pretins si primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentantii a cinci societati comerciale, pentru a-si incalca atributiile de serviciu si pentru a favoriza aceste societati comerciale in procedurile de achizitie publica organizate de Primaria Municipiului Baia Mare atat cu ocazia atribuirii contractelor, cat si pe parcursul derularii acestora.

De asemenea, edilul mai este acuzat ca, in perioada februarie – mai 2013, a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o detine, prin intermediul a doua persoane din anturajul sau care erau, in mod aparent, reprezentantii legali a doua societati comerciale. Concret, in cursul lunii mai 2013, in scopul achizitionarii unei licente pentru un post de televiziune, invinuitul Chereches Catalin a facut demersuri pentru modificarea actionariatului celor doua firme astfel incat apropiatii sai sa devina actionari si/sau administratori ai acestor societati comerciale, au aratat procurorii DNA.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și