Propunerea legislativă pentru modificarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 şi a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii nr. 95/2006 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 5 decembrie.

Ce spun inițiatorii proiectului
„Uneori pacienţii care s-au adresat sistemului public de sănătate pentru o intervenţie chirurgicală sau o altă procedură medicală sunt îndrumaţi de către medicul curant, la externare, spre sistemul medical privat pentru îngrijirii medicale, pentru controale sau evaluări post-operatorii sau post-procedurale. Se invocă calitatea actului medical, dotarea mai bună, siguranţa pacientului, timpul de aşteptare redus, condiţii mai bune sau profilaxia superioară împotriva infecţiilor asociate actului medical; alteori disponibilitatea profesională personalizată. Însă, majoritatea spitalelor publice oferă asistenţă medicală ambulatorie, integrată pe vertical cu asistenţa spitalicească, tocmai pentru asigurarea continuităţii îngrijirii medicale post-spitalizare.

Pacientul este o persoană vulnerabilă iar, uneori, relaţia cu medicul curant este una de dependenţă. Este lipsit de etică medicală folosirea acestei situaţii pentru îndrumarea pacientului către cabinetul privat unde pacientul asigurat trebuie să plătească serviciile medicale disponibile şi la spitalul public, oferite în programul ambulatoriului de specialitate, de către acelaşi medic.

Potrivit doctrinei juridice şi medicale internaţionale, sistemul de sănătate care permite personalului medical şi nemedical să-şi desfăşoare activităţile profesionale în unităţi sanitare publice şi private poate conduce la încălcarea principiilor fundamentale ale exercitării profesiei şi atragerea clientelei profitând de funcţia ocupată. De asemenea, pacientul plăteşte consultaţiile medicale acordate în unităţile sanitare private. Aşadar, independenţa profesională a personalului medical şi nemedical care profesează în unităţi sanitare publice şi private poate fi afectată”, susțin inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari de la USR.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului, personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare publice nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune sau condiţionare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale în unităţi sanitare private.

Nerespectarea obligaţiei va constitui abatere disciplinară.

De asemenea, pacientul are dreptul să beneficieze de asistenţă medicală de urgenţă, de asistenţă stomatologică de urgenţă şi de servicii farmaceutice, în program continuu.

„Continuitatea îngrijirilor se asigură prin colaborarea şi parteneriatul, exclusiv în interesul pacientului, dintre diferitele unităţi medicale publice şi nepublice, spitaliceşti şi ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. După externare pacienţii au dreptul la serviciile comunitare disponibile”, mai prevede proiectul.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și