Obiceiul datează aparent încă din secolul 14, e o datină agrară potrivit căreia cel mai harnic din sat, respectiv primul care iese la arat, este apoi sărbătorit de sat. El înfige în pământ o secure, gest simbolic, prin care se protejează satul de furtuni mari. Alaiul pornește spre pârâu, sărbătoritul este udat, ca să fie anul bogat. Pe drum, el încearcă să scape din alai și să ajungă primul la apă.

Cum va arăta anul acesta Tânjaua?

Va avea loc duminică, 12 mai, începând de la ora 10 și este organizată de Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Ocna Șugatag. O descrie Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag.

„Ocnenii știu să se distreze, nu numai să muncească. Dincolo de proiecte, ne mai și distrăm. Suntem la a 51-a ediție a Tânjelei Hotenarilor, am ajuns deja la o recunoaștere națională, ba chiar internațională. Eu rugăciunile mi le spun în fiecare dimineață și seară, așa că sper să avem și timp frumos. Sărbătorit anul acesta este Hotea Vasile din Hoteni numărul 121, el a fost alesul Sfatului Bătrânilor. Pentru cei care nu știu ce e Tânjaua, îl sărbătorim pe primul care a ieșit la arat. Până acum, ne așteptam la 10.000 de participanți. Dar va fi în același timp cu Sâmbra Oilor de pe Huta, probabil lumea se va împărți. Estimez la peste 5000 de oameni, oricum! Păstrez și datina de peste ani, pot urca orice fel de politicieni pe scenă, dar ca-n fiecare an, le cer să treacă peste discursuri politice și atacuri. Da, toată lumea va lua cuvântul, dar se va referi la însemnătatea acestei sărbători și la această familie, Hotea, sărbătorită acum“, spune edilul Ocnei.

Finanțarea unor obiective culturale

În plus, sărbătoarea va avea loc într-un context oarecum proaspăt. Cu doi ani în urmă, autoritatea locală câștiga o finanțare europeană în a cărei componență intră și finanțarea unor obiective culturale. Zis și făcut!

„E tot un rezultat al muncii echipei din primărie. Am prins un proiect european 3.2.2., de 2,5 milioane euro, am încheiat finanțarea. Era o axă de dezvoltare socială și culturală. E vorba de scenă nouă, sonorizare, opt toalete ecologice. Așa că vă invit pe data de 12, de la ora 12.30, poate va fi 13.00, până seara. Nu cred că mai există în Maramureș vreo tradiție cu continuitate de 51 de ani… am merita o participare vastă. Anul trecut am dat o tentă de sărbătoare-sărbătoare, dat fiind că erau 50 de ani, dar nu va fi anul acesta mai prejos. Vă reamintesc, parcă ieri-alaltăieri ați fost alături de mine când am pornit festivalul guiașului. Am ajuns la a 11-a ediție! De 11 ani facem festivalul. Așa avem și turiști. Primăvara avem sărbătoarea acestui gospodar, în septembrie invităm gurmanzii și pricepuții la produsele noastre culinare”, concluzionează Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag.

Evenimentul este organizat de autoritățile locale din Ocna Șugatag împreună cu Consiliul Județean Maramureș.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și