Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş avea nevoie de membrii comitetului de specialitate pentru a lua decizia.

Boala limbii albastre este produsă de un virus, ea afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Ţările în care a fost depistată această boală sunt Italia, Franţa, Cipru, Belgia, Cehia, Germania, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Anglia, Malta, Portugalia, Elveţia şi Danemarca. Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău. Într-un bilanţ transmis săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj.

Primăriile, informate cu privire la decizie

Ca măsură preventivă, autorităţile sanitar-veterinare au decis luarea unor măsuri preventive şi în judeţele unde nu s-a răspândit virusul, însă există acest pericol din cauza transportului de mărfuri dintr-o regiune în alta a ţării. “Am luat acest set de măsuri pentru a nu provoca pagube în judeţele în care această boală nu evoluează în present. La noi, în Ardeal nu s-au înregistrat probleme, dar s-a decis, la nivel naţional, să extindem circulaţia animalelor, indiferent de specie – oi, capre, bovine. Astfel, toate târgurile din Maramureş se vor închide începând de astăzi (n.red. vineri, 12 septembrie), exceptând cel de la Ariniş care a avut loc înainte să avem încă avizul comitetului. Însă, începând cu ora 12.00 (n.red. vineri), toate târgurile vor fi închise până la data de 5 octombrie. Măsura este una pur preventivă. Există tiruri care vin din sudul ţării şi dorim să evităm să intre în contact cu animalele din judeţ. Decizia a fost deja remisă tuturor primăriilor din judeţ, drept o măsură temporară”, a declarat Vasile Pop, directorul adjunct al DSVSA Maramureş. Autorităţile atrag atenţia fermierilor maramureşeni că măsura este în folosul lor şi că e menită să evite producerea unor pagube materiale însemnate.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și