„Pe 6 iulie, Campionatul Mondial s-a transformat în Campionat European deoarece vineri au ieșit din competiție Uruguayul și Brazilia, ultimele echipe din afara Bătrânului Continent rămase în cursa pentru titlul suprem. În măsura în care eliminarea Braziliei, cvasiunanim socotită favorită […]
Pe 6 iulie, Campionatul Mondial s-a transformat în Campionat European deoarece vineri au ieșit din competiție Uruguayul și Brazilia, ultimele echipe din afara Bătrânului Continent rămase în cursa pentru titlul suprem. În măsura în care eliminarea Braziliei, cvasiunanim socotită favorită la câștigarea trofeului, a surprins, dacă n-a și șocat, înfrângerea Uruguayului a părut cumva scuzabilă în condițiile în care „naționalei” celeste i-a lipsit Edinson Cavani, accidentat.

Coleg cu Neymar la PSG, cel alintat El Matador marcase 3 goluri la CM 2018, unul cu Rusia în grupă și două cu Portugalia în „optimi”. Datorită acestora, dar și unei verve deosebite, Cavani era considerat, alături de Luiz Suarez, unul dintre liderii formației pregătite de Oscar Tabarez, 71 de ani, cel mai vârstnic antrenor de la turneul final. Supranumit respectuos El Maestro, nu atât în sens de maestru, cât mai degrabă de profesor, de învățător.
Sunt convins că istoria partidei Franța-Uruguay, 2-0 în „sferturi”, e știută. Ca atare, reamintesc doar că, după ce Varane a deschis scorul reluând cu capul centrarea lui Griezmann din lovitură liberă, portarul Muslera a comis o gafă imensă și și-a îngropat echipa. Pur și simplu, goalkeeperul Galatei a scăpat în plasă o minge relativ ușoară expediată de același Griezmann de la circa 20 de metri. Greșeală incredibilă, de începător, care a pus punct meciului.

În ciuda înfrângerii, Tabarez a găsit tăria de a recunoaște că „Franța a fost mult mai bună. Mai puternică, trebuie să admitem asta și s-o felicităm”. Altul ar fi dat vina pe absența lui Cavani, apoi pe eroarea monumentală a lui Muslera. Nu însă, exemplu de eleganță, și decanul de vârstă al tehnicienilor de la CM și, cu siguranță, cel mai bolnav dintre ei. Căci uruguayanul suferă, am mai scris, de o maladie gravă, care în majoritatea cazurilor duce la paralizie. Din pricina ei, Tabarez e obligat să umble în cârje, iar la antrenamente să folosească o mașinuță electrică.

După eșec și eliminare, El Maestro le-a adresat fotbaliștilor săi și, mai larg, tuturor celorlalți un îndemn emoționant: „Visați mai departe, nu s-a terminat nimic!”. Rareori am citit un mesaj mai nobil și mai încurajator, mai plin de optimism, din partea unui învins, o actualizare a celebrelor cuvinte rostite de exploratorul norvegian Fridtjof Nansen, laureatul Premiului Nobel care a zis „Ai reușit? Continuă! N-ai reușit? Continuă!”.”

Citește și

loading...