Pe de altă parte, tot de la 1 octombrie, tarifele la gazele naturale destinate sectorului non-casnic nu vor crește, neschimbat urmând să rămână și prețul energiei electrice pentru populație, potrivit oficialului.

"Prețul gazelor naturale nu va crește de la 1 octombrie pentru sectorul non-casnic. Deocamdată, suntem pe același palier cu prețurile internaționale pe care l-am avut și la 1 iulie. De asemenea, pentru populație, conform calendarului, rămâne creșterea de 3%, dar în funcție de evoluțiile favorabile în sensul scăderii importurilor, am putea ajunge la un nivel sub cel anunțat, undeva între 1 și 2%. Pentru energie electrică nu avem nicio modificare de preț a tarifului", a afirmat Havrileț.

La sfârșitul lunii iunie, președintele ANRE menționa că piața gazelor pentru consumatorii industriali se va liberaliza în totalitate pentru sectorul industrial până la 31 decembrie 2015.

Havrileț a spus, totodată, că prețul gazelor pentru populație va crește cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%.

"Prudențial, am decis să creștem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze și a întări siguranța în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc prețuri reglementate și de 2,5% pentru consumatorii casnici", a explicat Havrileț.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu Fondul Monetar Internațional /FMI/ în 2012, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Legea energiei electrice și a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieței gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și