"Aș pleca de la o factură de energie electrică! Din total energie, observăm că în factură 36% reprezintă taxe și accize și energia regenerabilă reprezintă 4% din total. Dacă ne uităm la datele Eurostat, în funcție de care se compară România, cu statele din jur, observăm că partea de producție de energie reprezintă 29%, transportul și distribuția — 40%, energie regenerabilă 6%, taxe și impozite 25%", a explicat Iancu.

El a vorbit și despre evoluția prețului la energie în ultimul an, pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar și despre structura de producției a energiei și evoluția din ultimul an.

"În septembrie 2014 față de septembrie 2013, observăm faptul că, pe Piața pentru Ziua Următoare, a scăzut prețul cu 27%. În structură, cărbunele are o scădere cu 6%, hidrocarburile, o scădere cu 41%, ceea ce este foarte bine pentru că este foarte scumpă hidrocarbura în România, energia hidro este în creștere cu 91,5%, iar pe nuclear a scăzut cu 2,5%. Eolianul a crescut cu 29%, dar o surpriză foarte bună pentru mine este biomasa, care și-a dublat aportul, deși cifrele sunt încă mici", a mai spus Iancu.

Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților și grupul de presă MediaUno, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei, Federația Patronală ACUE și Adrem Automation au organizat miercuri evenimentul cu tema „Analiza ANRE activitate 2013-2014. Efectele statutului de indepedența și autonomie al ANRE”.

Citește și

Comentarii