Deplasarea lui Cavusoglu urmează după o convorbire telefonică de duminică între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE doreşte o relaţie constructivă cu Turcia pe baza unei cooperări şi vrea să înceapă o detensionare a relaţiilor cu Ankara, a dat asigurări Comisia Europeană.

"Turcia a vrut să întoarcă pagina în relaţiile sale cu UE, dar preşedintele Erdogan a observat că din cauza capriciilor anumitor state membre şi a problemelor artificiale pe care le creează, acest lucru nu a fost posibil în 2020", a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat privind discuţia cu Ursula von der Leyen publicat pe Twitter.

"Nu împărtăşim această evaluare", a reacţionat luni Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. "Elementele de iritare (cu Turcia) sunt în toată Uniunea Europeană", a afirmat el.

Liderii Uniunii Europene reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles pe 11 decembrie au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sancţiona acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Mediterana.

"Am decis sancţiuni individuale" împotriva persoanelor implicate în activităţile de cercetare şi foraj în apele Ciprului şi "ele vor fi aplicate în săptămânile următoare", a anunţat preşedintele francez Emmanuel Macron la finalul reuniunii.

"Lucrările sunt în curs şi decizia va fi luată cu acordul tuturor statelor membre", a spus purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell.

Unanimitatea statelor membre este necesară pentru întocmirea listei de nume şi de companii vizate de sancţiuni europene.

Aceste persoane şi entităţi vor incluse pe lista neagră întocmită în noiembrie 2019 pentru a sancţiona activităţile de foraj ale Turciei în apele teritoriale ale Ciprului. Pe lista aceasta se află deja doi responsabili ai Turkish Petroleum Corporation (TPAO), care au interdicţie de călătorie şi ale căror bunuri de pe teritoriul UE au fost îngheţate.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și