Cercetările se află încă în prima etapă, însă progresele sunt importante deoarece corzile vocale sunt "un sistem delicat" și este dificilă realizarea de replici, a subliniat Nathan Welham de la Universitatea din Wisconsin, care a condus studiul publicat în revista medicală Science Translational Medicine.

Țesuturile corzilor vocale au fost menținute trei luni în organismul unui șoarece, al cărui sistem imunitar a fost modificat pentru a-l imita pe cel uman. Ele au fost capabile să producă vibrații după ce au fost transplantate în cadavrele unor câini.

Țesuturile au fost dezvoltate în laborator timp de două săptămâni cu ajutorul unor fibroblaste (celule dermice responsabile cu secreția fibrelor de elastină și colagen) și celule epiteliale umane (care formează învelișul), au precizat cercetătorii.

Celulele au fost izolate, purificate și întinse pe o structură în trei dimensiuni pe bază de colagen, asemeni țesuturilor ce creează pielea artificială. Țesuturile au căpătat aspectul corzilor vocale naturale, umede și elastice, a explicat dr. Welham.

Pentru a putea realiza primele grefe ale corzi vocale ar trebui să mai treacă niște ani, dar cercetătorii afirmă că primele etape ale lucrărilor sunt promițătoare pentru pacienți.


Circa 20 de milioane de persoane suferă de disfuncții ale corzilor vocale în SUA, o boală pentru care nu există încă niciun tratament eficient.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și