Evenimentul principal şi final al acestei acţiuni include o manifestare vocalizată împotriva avortului, ce se va desfăşura pe străzile din Baia Mare, pe 25 martie, cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri. La acest eveniment, sunt preconizaţi să participe aproape 400 de susţinători ai cauzei. Această acţiune împotriva avorturilor este parte dintr-un proiect naţional ce cuprinde 100 de oraşe. În cadrul evenimentului organizat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene (ATOCEM), sute de tineri ortodocşi vor purta pancarte cu mesaje care să informeze publicul, dar şi să susţină dreptul la viaţă al celor nenăscuţi. Potrivit lor, cazurile medicale care implică efectuarea obligatorie a unui avort sunt doar „de nişă”, iar femeile trebuie să devină conştiente că real, există soluţii oferite de Biserică, iar alegerea lor finală nu ar trebui să includă oprirea prematură a propriei sarcini. Totodată, asociaţia intenţionează să depună şi un memoriu la Spitalul Judeţean.

Manifest antiavort

„Acest manifest e o atitudine creştină cu privire la susţinerea familiei şi a anumitor cazuri netratate, dacă le putem spune aşa. Dacă e să privim statisticile, din `58 încoace avem 22 milioane de avorturi, care depăşeşte populaţia ţării. Noi susţinem dreptul la informare al mamelor care nu pot să-şi ducă sarcina din cauze sociale. El, din pântecul mamei, nu poate alege. Iar atunci Biserica vine cu această deschidere totală prin care e dispusă să ofere consultanţă şi suport femeilor aflate în astfel de situaţii. La nivel naţional, finalul va fi pe 26 martie, însă noi îl vom desfăşura pe 25 martie, pentru că atunci e şi Buna Vestire. Calea «pro-vita», cum îi spunem noi, se va încheia la Biserica Naşterea Domnului, din nou pentru a transmite un mesaj. Nu dorim să lovim într-o instituţie sau în medici. Există un dialog în acest sens cu aceştia. Acţiunea noastră e pentru susţinerea dreptului la viaţă, iar prin acest manifest încercăm să creăm un nucleu”, a evidenţiat preotul Gavril Băban, preşedinte ATOCEM.

„Spitalul tratează pacienţi, nu religii”

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare nu a fost încă informată privind un asemenea demers al tinerilor ortodocşi şi nici nu consideră oportună asocierea făcută, în contextul unui cadru legislativ care oferă femeilor dreptul de a alege.

„Habar nu am de aşa ceva. Dacă vor veni, îi va primi conducerea spitalului, iar răspunsul va fi conform legii. Să nu uite, însă, că avortul nu este întotdeauna la cerere. El este un act medical. Există multe cazuri de avorturi pe care medicii le fac pentru a salva viaţa mamei. Iar în post medicii refuză să facă avorturi, doar cele absolut necesare. Cred că este absolut inutilă o asemenea acţiune. Avortul este opţiunea fiecăruia, este manifestarea proprie a voinţei mamei. Eu sunt ortodoxă şi pot să-i înţeleg, dar de asemenea pot să înţeleg şi opţiunea fiecăruia. Iar avortul e legiferat în România. Dacă există lege, noi le putem efectua. Dar să nu uităm că spitalul judeţean tratează pacienţi, nu religii”, a declarat Sorina Pintea, manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

„Din punctul meu de vedere, fiecare femeie are dreptul de a alege. Mai ales atunci când îi este ameninţată viaţa. Nu consider însă că trebuie abuzat de un asemenea drept. Ştiu cazuri de femei care la viaţa lor au avut mai mult de cinci avorturi. Iar acestea da, sunt de acord că nu ar trebui să fie. Dar nici să vezi familii cu şapte copii la cerşit sau care nu au ce mânca. Trebuie găsit un echilibru sau măcar nişte variante pentru femeile aflate la nevoie. Din păcate, eu n-am văzut prea multe acţiuni umanitare din partea bisericii. Decât la stadiu de vorbe. Ar fi foarte bine dacă s-ar implica mai mult”, a menţionat o infirmieră din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și