Potrivit pre╚Öedintelui CNATDCU, Viorel Barbu, comisia de exper╚Ťi a constatat c─â exist─â ├«n lucrarea de doctorat "calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind "plagiat".

Comisia de lucru a fost format─â din trei profesori: Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii ÔÇ×Babe╚Ö-BolyaiÔÇŁ), Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii de Vest din Timi╚Öoara), Dan Claudiu D─âni╚Öor (Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii Craiova).

"Au analizat sesizarea de plagiat ├«n ceea ce prive╚Öte teza domnului Victor Viorel Ponta, intitulat─â ÔÇ×Curtea Penal─â Interna╚Ťional─âÔÇŁ. Comisia de lucru a recomandat CNATDCU c─â teza de doctorat nu respect─â standardele de etic─â a cercet─ârii ╚Ötiin╚Ťifice ╚Öi propune retragerea titlului de doctor ├«n drept ├«n baza articolului 170 din Legea 1 din 2011. Consiliul a luat ├«n discu╚Ťie aceast─â propunere, a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezen╚Ťi. Au votat pentru 34 ╚Öi a fost o ab╚Ťinere", a anun╚Ťat pre╚Öedintele CNATDCU ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â.

El a precizat c─â decizia CNATDCU va fi comunicat─â lui Victor Ponta, care are dreptul ├«n termen de zece zile s─â depun─â o contesta╚Ťie.

"Dac─â se face contesta╚Ťie, se fixeaz─â o nou─â comisie de analiz─â a contesta╚Ťiei, format─â din trei membri, care analizeaz─â contesta╚Ťia ╚Öi dac─â r─âm├óne ├«n vigoare decizia ├«n urma contesta╚Ťiei, atunci propunerea este ├«naintat─â ministrului Educa╚Ťiei pentru a da ordinul de retragere a titlului", a explicat ╚Öeful CNATDCU.

El a mai precizat c─â ├«n lucru se afl─â dosarele lui Elena Petrescu de la Universitatea de Petrol ╚Öi Gaze, Gabriel Oprea, Mihai St─âni╚Öoar─â, Bogdan Licu, Neculai On╚Ťanu, Loredana-Claudia Radu, Adela Popescu, Dumitru P├órvu, Petre Tob─â, Florentin Pandele.

"Ultimele dosare care au venit chiar ast─âzi ÔÇö Florentin Costel Pandele, Robert Sorin Negoi╚Ť─â de la Academia de Poli╚Ťie ÔÇ×Alexandru Ioan CuzaÔÇŁ, care vor intra ├«n derulare ├«n perioada urm─âtoare", a declarat Barbu.

Conform acestuia, CNATDCU nu analizeaz─â toate plagiatele, ci numai pe acelea din tezele de doctorat sau, eventual, cele de abilitare.

"Este o r─âspundere pe care ne-o asum─âm, nu este pl─âtit─â, o facem benevol din timpul nostru. Nu este vina noastr─â c─â apar politiceni pe aceast─â list─â. (...) Pentru doctorat, pentru excelen╚Ť─â ╚Ötiin╚Ťific─â nu exist─â c─âi mai scurte, indiferent cine este ÔÇö c─â este mare profesor, c─â este demnitar, c─â este politician exist─â aceea╚Öi exigen╚Ť─â. Nu facem politic─â aici. Vom face analiza ╚Öcolilor doctorale ╚Öi vom propune m─âsuri stricte pentru conduc─âtorii de doctorat sau ╚Öcolile doctorale care au asemenea accidente. Vom ├«ncepe cu analiza ╚Öcolilor doctorale ├«n toamn─â", a spus Viorel Barbu.

Citește și

loading...