Reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate au cerut vineri ca lui Tokes să i se retragă ordinul Steaua României primit cu patru ani în urmă la a 20-a aniversare a revoltei
de la Timişoara /Temesvar/.

În declaraţia de închidere a universităţii de vară a românilor ce trăiesc în străinătate de la Izvoru Mureşului /Marosfo/, Tokes a fost numit un "extremist maghiar ce luptă cu toate mijloacele posibile împotriva României şi românilor", aminteşte MTI.

Tokes a fost de asemenea criticat de demnitari publici din România, inclusiv preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Victor Ponta, pentru propunerea făcută la universitatea de vară de la Tusnadfurdo /Băile Tuşnad/ la sfârşitul lunii iulie că Ungaria ar trebui să ofere Transilvaniei protectorat, în acelaşi mod cum a făcut Austria în cazul Tirolului de Sud.

"Incitarea a început să aibă efect, România prezintă unele semne de dictatură. Nu au fost onorurile pentru care am luptat la Timişoara. Această propunere mi-a rănit demnitatea umană", a declarat Tokes mass-media publice ungare vineri.

Tokes reprezintă România în Parlamentul European din 2007.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și