Astronauţii rus Mihail Tiurin, american Rick Mastracchio şi japonez Koichi Wakata au decolat la ora 4.14 GMT (6.14, ora României) de pe cosmodromul rus de la Baikonur, la bordul unei navete de tip Soiuz inscripţionate cu simbolul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci (în sudul Rusiei) care se vor desfăşura în perioada 7-24 februarie 2014 - Sochi2014.ru - şi cele cinci inele olimpice.

Înainte de a urca la bordul navetei, care se îndreaptă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), astronauţii au pozat fiecare în parte, în faţa presei, cu torţa în culorile roşie şi gri, simbolul idealului olimpic.

"Flacăra olimpică este un simbol al păcii şi sunt foarte mulţumit să îndeplinesc o asemenea misiune", a declarat cosmonautul rus Mihail Turin, totodată comandant de bord, cu puţin înainte de decolare.

Astronautul american Rick Mastracchio şi-a exprimat şi el entuziasmul. "Sunt foarte mulţumit că putem participa la evenimente atât de importante, ca munca pe staţia spaţială şi Jocurile Olimpice", a spus el.

După un zbor de mai puţin de şase ore, amararea la ISS a "Soiuzului olimpic" este prevăzută la ora 10.31 GMT (12.31, ora României).

Citește și