„Prin urmare, considerăm oportună reamintirea principalelor măsuri de prevenție a pestei porcine africane ce trebuiesc aplicate atât în gospodăriile populației, cât și pe raza fondurilor de vânătoare. Astfel va rugăm să dispuneți măsuri pentru controlul circulației porcinelor pe raza U.A.T.- urilor dumneavoastră, nepermiterea comercializării porcilor în târgurile de animale și nici în vecinătățile acestora, interzicerea organizării oricărei manifestari care include aglomerări de animale din specia porcinelor”, precizează DSVSA Maramureș.

Medicii veterinari susțin că este obligatorie interzicerea funcționării târgurilor de animale indiferent de specie. Apoi, populația trebuie să respecte principalele măsuri de biosecuritate pentru a preveni apariția Pestei porcine africane și clasice.

Prima măsură este cea referitoare la mișcarea animalelor in scopul comercializării acestora, care se face cu respectarea prevederilor legale. Legea spune că nu se pot comercializa decât animale identificate, inregistrate in Baza Națională de Date, insoțite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a acestora. Apoi, creșterea porcinelor domestice se face numai in spații ingrădite fără posibilitatea
de a veni in contact cu porcinele din alte exploatații, porci mistreti sau cu persoane străine.

Maramureșenii trebuie să știe că animalele nu trebuiesc hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne, oase sau alte produse / subproduse de porc, să nu existe contact între porcii domestici din gospodărie și orice produs sau subprodus provenit de la mistreți vii, vânați sau morți.

De asemenea, scroafele și vierii nu sunt scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație. Mai mult decât atât, crescătorii de porcine au obligația comunicării medicului veterinar de liberă practică imputernicit orice caz de imbolnăvire sau mortalitate.

Este interzisă abandonarea la intâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele sacrificate, pentru a nu veni in contact cu insectele și animalele sălbatice.


Preluare: axanews.ro - Dragoș HOJDA

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și