„Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. (...) Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România - o regiune autonomă. România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică adoptată (...) În ceea ce priveşte principiul general al tratamentului pentru minorităţi, (...) România a adoptat o legislaţie extrem de bună şi aş sublinia - unii cred că sunt praguri care pot fi depăşite. Ca şef al statului român vă spun că niciun prag al Constituţiei nu poate fi luat în discuţie, nici depăşit”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a criticat şi faptul că unii lideri de la Budapesta au venit în România şi au făcut declaraţii neprietenoase, subliniind că probabil e ultimul an când se va întâmpla acest lucru.

„Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politică a Ungariei şi probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat (...) Anul acesta s-a ajuns la limita când (...) vă spun, de aici, din Harghita, că e prea mult şi nu se va mai repeta. Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta mi-au dovedit că pot fi indecenţi. În mod categoric, România va adopta foarte rapid, alături de alte state - pentru că Ungaria a devenit un focar de instabilitate privind tratamentul minorităţilor în regiune (...), politica Budapestei a început să creeze dificultăţi - (...) România îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei”, a conchis şeful statului.

Traian Băsescu le-a spus participanţilor lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că doreşte ca aceasta să nu fie o replică a Universităţii de la Băile Tuşnad, despre care a spus că este posibil să nu se mai desfăşoare pe teritoriul României.

„Aş vrea mult ca Universitatea de la Izvoru Mureşului să nu fie o replică la Tusvanyos, pentru că, dacă se va petrece cum s-a petrecut anul acesta (n.r. - Universitatea de la Băile Tuşnad) este posibil ca ea să nu se mai petreacă pe teritoriul României. România este un stat care respectă suveranitatea altor state şi pleacă de la premisa că minorităţile sunt punţi de legătură şi nu de discordie între alte state”, a spus Traian Băsescu.

În discursul său, şeful statului a făcut referire şi la declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, care i-a cerut lui Viktor Orban „protectorat” pentru Transilvania, afirmând: „Nu avem în intenţiile noastre afirmaţiile nefericite susţinute de un cetăţean român care nu merită calitatea de cetăţean român”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și