În primăvara acestui an, MasterCard a organizat în 12 țări un studiu pentru a afla percepțiile oamenilor în ceea ce privește numerarul și igiena folosirii lui, iar România s-a aflat printre țările respondente. Pentru România, au fost intervievate 510 persoane de peste 18 ani, 255 de femei și 255 de bărbați.

"În topul celor mai puțin igienice obiceiuri pe care românii le au în vedere sunt folosirea la comun a toaletelor (96%), folosirea periuței de dinți a altei persoane (93%) și utilizarea în comun a unei batiste (90%). Trei din zece români (35%) chestionați în cadrul studiului au declarat că se spală întotdeauna pe mâini după ce folosesc numerarul, trei sferturi (74%) considerând că numerarul — bancnotele și monezile — nu sunt igienice sau sunt murdare. Cunoscând că numerarul nu este igienic aproape toți românii chestionați (99%) consideră că oamenii ar trebui să fie mai atenți cu privire la folosirea numerarului", arată un comunicat MasterCard, remis, marți, AGERPRES.

În ceea ce privește plățile alternative, 77% dintre români iau în considerare plata cu cardul, în timp ce 56% ar folosi plata online, 27% ar folosi plata cu ajutorul mobilului, iar 18% ar folosi cardul contactless ca metodă de plată. Trei din zece (29%) români susțin că nu ar vrea ca zeci de străini să folosească numerarul — bancnote și monezi — înainte ca acesta să ajungă la ei.

Între cei care nu sunt îngrijorați, 47% spun că este din cauza faptului că nu au niciun control asupra traseului banilor, în timp ce 20% nici nu s-au gândit vreodată la acest subiect.

Cercetările inițiale, realizate în 2013 de MasterCard și Universitatea Oxford, au evidențiat ca bancnota obișnuită conține 26.000 de bacterii care ar putea dăuna sănătății.

"Studiile au arătat că bancnotele europene conțin, în medie, 26.000 de bacterii. Având acest lucru în minte ar trebui să existe o conștientizare crescândă a faptului că manevrarea banilor ar putea fi potențial periculoasă, la fel ca alte activități cum ar fi atingerea mânerelor ușilor de la baie, folosirea la comun a mâncării sau folosirea balustradei de la scările rulante. Deși nu există un ghid adoptat internațional în manevrarea de numerar în perioada gripei sezoniere sau a neurovirușilor, ar fi recomandat să devenim mai atenți la normele de igienă, în special pe durata acestor epidemii, prin trecerea la tranzacții care nu implică numerar", precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, deși respondenții din sondajul din 2014 au recunoscut potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu manipularea de numerar, există o diferență semnificativă în Europa între ponderea oamenilor care cred că numerarul nu este igienic și a celor care chiar iau măsuri în privința aceasta. Cei din Ungaria și Franța au avut cel mai mare decalaj între ceea ce declară și ceea ce fac, între numărul de persoane de părere că numerarul nu este igienic și cele care efectiv se spălă pe mâini după folosirea lui.

Studiul european, derulat în rândul a peste 9.000 de consumatori din 12 țări, a arătat că, deși folosirea banilor este catalogată ca mai puțin igienică decât folosirea barelor de susținere din transportul în comun sau servirea mâncării la comun (de exemplu din bolurile cu alune din baruri), europenii se luptă din greu să scape de obiceiul de a folosi numerar. Trei sferturi dintre europenii intervievați în cadrul studiului au fost de acord că ar trebui să ia măsuri când vine vorba despre manevrarea numerarului, din cauza microbilor pe care banii i-ar putea conține. Totuși, studiul a arătat că este mult mai probabil să ne spălăm pe mâini după alte activități cum ar fi mângâierea unui animal (46%) sau după călătoria cu transportul în comun (36%) decât după ce umblăm cu numerar.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și