Supă prea sărată
Te-ai îndrăgostit? Sau nu ai fost atentă? În orice caz, sarea în exces este o greşeală clasică. Dacă ai scăpat prea multă sare, este de ajuns să diluezi supa cu apă, lapte sau smântână. Sau poți să pui un cartof crud ori o bucată de măr în supă, care se scot înainte de servire. La ghiveciuri e de ajuns să pui un pic de oțet de mere sau de zahăr.

Sufleu ars
Abia ai băgat un sufleu la cuptor și, după câtva timp, partea de jos pare la fel de crudă, în timp ce stratul superior deja începe să se ardă treptat… În acest caz, sufleul se acoperă cu o folie de aluminiu, care se scoate doar în ultimele 5 minute. Dacă crusta de cașcaval e prea neagră, trebuie îndepărtată.

Frișcă moale
Dacă bați și iar bați și totuși frișca nu se întărește, probabil că este prea caldă. Trebuie ținută timp de 30 de minute la frigider și apoi să reiei procesul. Dacă te grăbești, pune castronul în apă foarte rece și încearcă din nou. Nu ai destulă frișcă? Atunci bate, în alt castron, un albuș de ou și lungește cu el frișca.

Verdeață ofilită
Când verdeața proaspătă din ghiveci se ofilește, taie tulpinile și pune-le într-un pahar cu apă cu zahăr. Busuiocul și alte plante își revin rapid. Sau pune le timp de câteva minute în apă călduță.

Prăjitură carbonizată
Prăjitura e neagră în loc de aurie? Atunci răzuiește stratul superior cu un cuțit. La fursecuri se folosește o răzătoare. După aceea presară zahăr pudră sau un strat de glazură și nimeni nu observă.

Orez ars
Pune orezul care se poate desprinde din cratiță în alt vas. Apoi pune deasupra o felie de pâine și las-o să stea timp de 5 minute. Pâinea extrage mirosul și gustul de ars. Dacă orezul nu este încă moale, îl poți fierbe, cu atenție, în continuare. Nu amesteca – acest lucru dizolvă amidonul și orezul devine lipicios.

Ou amestecat
Uneori, când separi albușul de gălbenuș, se mai întâmplă și accidente. Dacă ți-a căzut ou pe jos, înainte de a șterge, presară niște sare deasupra – se strânge și poate fi șters mai ușor cu un prosop de hârtie. Iar dacă mai ai nevoie de un ou pentru aluatul tartei și ai rămas fără, înlocuiește-l cu 1 lingură de amidon.

Adevărul este că de fiecare dată în mintea voastră ar trebui să existe planul B care să poate înlocui orice greşeală, dar dacă nu se întâmplă aşa, nu vă faceţi griji pentru că nu există eşec în bucătărie care să însemne o catasrofă.


Preluare: culinar.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și