Mai mult de 250 de persoane au fost ucise într-o tentativă de a răsturna domnia președintelui Tayyip Erdogan și a guvernului său pe 15 iulie 2016, când soldați răzvrătiți au comandat avioane de război, elicoptere și tancuri pentru a acapara instituțiile statului, potrivit Reuters.

Ankara demult dă vina pe predicatorul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan care locuiește în Pennsylvania, și a lansat o represiune răspândită asupra rețelei sale, la care administrația centrală se referă cu acronimul “FETO”. Gulen neagă orice implicare.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a declarat pentru Hurriyet că SUA au coordonat atentatul de lovitură de stat în timp ce rețeaua lui Gulen o executa, adăugând “Europa era entuziasmată în privința asta”, reafirmând un punct de vedere pe care l-a exprimat din vremea puciului.

“Este absolut evident că SUA este în spatele zilei de 15 iulie. FETO este cel care a executat operațiunea la ordinele lor”, a spus oficialul din guvern.

Oficialii americani nu au răspuns la momentul contactării de către Reuters, însă noua administrație de la Washington negase anterior orice implicare. De asemenea, aceasta respins în mod repetat cererile Turciei pentru extrădarea lui Gulen, citând o lipsă a dovezilor credibile din partea Ankarăi.

Guvernul turc spune că vrea să-și îmbunătățească relațiile cu Statele Unite

Guvernul turc caută să repare relațiile problematice cu Washingtonul, care anul trecut a sancționat Turcia după ce a achiziționat sisteme de apărare rusești, dar totodată și cu UE. Uniunea Europeană a amenințat că va lua măsuri împotriva Ankarăi în privința disputei cu Grecia în estul Mediteranei.

Turcia a precizat în ultimele săptămâni că a reușit să aibă o “agendă pozitivă” cu UE, și că își dorește să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite sub președinția lui Joe Biden. Acesta din urmă este așteptat să fie mai dur cu Ankara în privința încălcărilor drepturilor omului.

De la lovitura de stat eșuată, Turcia a reținut aproape 292.000 de persoane suspectate că au legături cu Gulen și a suspendat sau demis mai mult de 150.000 de funcționari publici. Sute de instituții media au fost închise și zeci de parlamentari ai opoziției au fost închiși.

Răspunsul guvernului la protestele care țin luni de zile în cadrul uneia dintre cele mai bune universități din stat a alarmat Washington și ONU, care au condamnat retorica “homofobă” a oficialilor.

Soylu s-a referit la unii protestatari ca fiind „devianți LGBT” iar Erdogan a spus, miercuri, că nu există așa ceva ca LGBT.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și