Președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan au primit vizita Excelenței Sale, Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei în București. Acesta s-a aflat într-o vizită oficială în Maramureș, oficialul ucrainean efectuând vizite la școlile gimnaziale din Remeți, Rona de Sus, Poienile de sub Munte, Repedea, dar și la Liceul Ucrainean „Taras Sevcenko” din Sighetu Marmației.

Conducerea Consiliului Județean, prin vocea președintelui Gabriel Zetea, a anuntat că discuțiile purtate între cele două părți au vizat problemele cu care se confruntă comunitatea ucraineană din această parte a țării, proiectele legate de cooperarea transfrontalieră între județul Maramureș și regiunile din Ucraina, precum și concluziile legate de găzduirea copiilor din Ucraina în județul nostru.

„În Maramureș trăiește cea mai importantă parte a minorității ucrainene din România și avem și cea mai reprezentativă graniță între cele două state. Trebuie să dezvoltăm infrastructura în zonă, în timp ce dincolo de graniță avem minoritatea română. Trebuie să ne străduim să asigurăm tuturor contacte permanente în ceea ce privește punctele de trecere. Vom gândi proiecte comune de dezvoltare culturală, proiecte de afaceri”, a precizat Ambasadorul Ucrainei în București.

Răspunsul șefului administrației județene, Gabriel Zetea, a fost: „Problemele apar pe zona de infrastructură, iar cel mai important proiect rămâne podul peste Tisa. Am înțeles că va urma o întâlnire la nivel înalt între România și Ucraina. Rugămintea noastră este ca podul peste Tisa să fie unul dintre principalele subiecte pe care le veți dezbate. Vom transmite acest lucru și părții române și am dori să vedem că lucrurile încep să se miște cu adevărat pe această direcție, deoarece simțim în continuare un blocaj”.

„Suntem județul care are cea mai mare graniță cu Ucraina și nu cred că este normal să avem doar un punct de trecere al frontierei și acela doar pe un singur fir, fapt care nu încurajează schimburile economice. Nu este benefic pentru noi să facem ocolul pe la Halmeu pentru a ajunge în Ucraina”,a declarat șeful administrației județene.

Oficialul ucrainean a spus că au fost purtate discuții cu cei de la Comisia Europeană și proiectul va reintra la finanțare europeană. În ceea ce privește întâlnirea cu partea română, aceasta a fost stabilită pentru finalul lunii octombrie, la Ujgorod, la eveniment urmând a lua parte și experții de la Ministerul Transporturilor, proiectul urmând să intre într-o nouă etapă.

Nu în ultimul rând, discuțiile purtate au vizat și infrastructura feroviară din nordul țării, transportul între cele două state fiind sistat cu mai mult de zece ani în urmă. Referitor la acest subiect, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, a declarat că ar fi benefică redeschiderea circulației de acest tip, dat fiind faptul că ar deservi și cetățenii din Ucraina.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și