Măsura este pur simbolică, întrucât patriarhul Kirill se află în Rusia şi nu riscă să fie arestat. Acesta a fost cel mai recent pas întreprins în campania ucraineană de eradicare a influenţei preoţilor, despre care Kievul susţine că ar menţine legături strânse cu Rusia şi că ar submina societatea ucraineană.

Un mesaj publicat pe lista de persoane date în urmărire de ministerul ucrainean îl identifică pe patriarhul Kirill după nume, îl arată în hainele sale clericale şi îl descrie ca fiind "un individ care se ascunde de organele de anchetă preliminară". Mesajul precizează că patriarhul Kirill a fost declarat "dispărut" din 11 noiembrie.

Creştinismul ortodox este credinţa dominantă în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev au deschis dosare penale împotriva clericilor legaţi de o ramură a bisericii ortodoxe care a avut în trecut legături directe cu biserica rusă şi cu patriarhul Kirill.

Parlamentul de la Kiev are în vedere un proiect de lege care ar interzice această ramură a bisericii, care a pierdut mulţi dintre enoriaşii săi după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a trimis trupele ruseşti în Ucraina în februarie 2022. Biserica ucraineană spune că a rupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.

Luna trecută, serviciul de securitate ucrainean SBU a emis un document în care se afirmă că patriarhul Kirill "a încălcat suveranitatea ucraineană" în virtutea poziţiei sale de "parte din cel mai apropiat anturaj al conducerii militare şi politice a Rusiei".

Forţele de securitate ucrainene au deschis zeci de dosare penale, inclusiv pentru acuzaţii de trădare, împotriva preoţilor şi oficialilor legaţi de ramura bisericii ucrainene care este asociată cu Moscova.

Patriarhul Kirill a denunţat aceste acţiuni şi a făcut apel la liderii clericali din întreaga lume să oprească acţiunile Ucrainei împotriva bisericii.

Un oficial de rang înalt din cadrul bisericii ruse a declarat pentru agenţia de presă RIA că plasarea patriarhului Kirill pe lista persoanelor date în urmărire este "un pas pe cât de ridicol, pe atât de previzibil".

Vladimir Legoida, responsabil pentru legăturile Bisericii Ortodoxe Ruse cu alte biserici, a declarat pentru agenţia de presă RIA că autorităţile ucrainene se fac vinovate de "nelegiuire şi de încercare de intimidare a enoriaşilor".


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și