Drona a fost doborâtă într-o pădure ucraineană, fără ca locul exact să fie specificta, iar rămăşiţele ei au fost arătate jurnaliştilor CNN de către militari ucraineni. Aceştia au dat asigurări că au doborât-o weekend-ul trecut cu arme automate Ak-47. Potrivit CNN, este vorba despre o dronă Mugin-5, vehicul aerian fără pilot (UAV) fabricat de o companie chineză cu sediul în oraşul-port Xiamen, de pe coasta de est.

Potrivit bloggerilor specializaţi în tehnologie, citaţi de CNN, aceste dispozitive sunt cunoscute sub denumirea de "drone Alibaba", deoarece sunt scoase la vânzare pentru aproximativ 15.000 de dolari pe siteuri chineze, inclusiv la distribuitorii Alibaba şi Taobao şi ajung în câteva săptămâni. Compania Mugin Limited a confirmat pentru CNN că este într-adevăr fuzelajul unui dispozitiv produs de ea şi a descris incidentul drept "profund nefericit".

CNN susţine că acesta este cel mai recent exemplu de utilizare a unei drone civile care este modificată şi înarmată, în războiul din Ucraina, semn că tiparele de luptă folosite de Moscova se schimbă rapid. Militarii ucraineni au declarat pentru CNN că drona zbura foarte jos când a fost observată şi că era suficient de aproape pentru a fi doborâtă cu arme automate. Potrivit acestora drona a fost adaptată pentru a transporta o bombă.

Drona nu avea instalată o cameră, ceea ce înseamnă că nu putea fi folosită pentru supraveghere şi este considerată de experţi o "bombă stupidă". "Această dronă pe care am văzut-o ar fi mult mai eficientă dacă ar avea o cameră decentă", a spus Lincoln-Jones, ofiţer în rezervă al armatei britanice şi specialist în drone.

El a adăugat că acest incident este o dovadă că Rusia nu este o superputere militară. Iranul a fost acuzat că furnizează Rusiei drone militare utilizate în Ucraina. În ciuda dovezilor, Iranul dezminte.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și